НОВИНИ

2021-05-23 18:50:00

Президентът: Задълбочаването на икономическата и транспортна свързаност между България и Сърбия е инвестиция в общото европейско бъдеще на региона

България е готова да окаже експертна подкрепа за превода на български език на учебниците за гимназиално образование за сънародниците ни в Сърбия, заяви Румен Радев на среща в Цариброд със своя сръбски колега Александър Вучич


Задълбочаването на икономическата и транспортна свързаност между България и Сърбия е инвестиция в общото европейско бъдеще на нашия регион. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич. „Имаме добро взаимодействие, откритост и откровеност при обсъждането на всички въпроси, както и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество, да постигаме още по-големи успехи и да чертаем нашия общ европейски път“, подчерта българският държавен глава.
 
Румен Радев е на посещение в Цариброд (Димитровград), в рамките на което проведе среща със своя сръбски колега Александър Вучич, след което двамата президенти разговаряха с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия. Заедно двамата държавни глави откриха и паметник на Светите братя Кирил и Методий в двора на гимназията в града, която носи името на славянските първоучители.
 
Българският президент открои напредъка в изграждането на автомагистралата, която свързва столиците София и Белград и изрази очакването си страната ни да приключи своята част от проекта в рамките на две години.  Румен Радев подчерта и значението на общите проекти в областта на енергийната диверсификация: „Изграждането на интерконектора между Сърбия и България ще свърже националните газопреносни системи на двете страни и ще  увеличи сигурността в доставките на енергийни ресурси“, посочи държавният глава.
 
Постигането на реална свързаност изисква създаването на всички възможни предпоставки за насърчаване на общуването между хората от двете страни на границата, подчерта още Румен Радев. Над 400 хиляди сръбски туристи са посетили страната ни през 2019 г. преди пандемията и над 500 хиляди български – Сърбия, като по думите на Румен Радев „хората сами ни подсказват и ни показват накъде трябва да вървим“. Във връзка с това беше обсъдена възможността за изграждането на нови контролно-пропускателни пунктове, което да стимулира инвестиционния и културно-образователния обмен и туризма.
 
Румен Радев благодари на своя колега Александър Вучич за поетите ангажименти за подкрепа на българското национално малцинство в страната при посещението му в Република Сърбия през 2018 г. и особено за съществената финансова подкрепа за медиите, които излъчват съдържание на български език. Президентът изрази очакването си, тази подкрепа за българското национално малцинство в Република Сърбия да се превърне в устойчива политика. „Развитието на нашите отношения трябва да работи в такава посока, че да допринася за всестранното социалноикономическо, духовно и културно-образователно развитие на нашето малцинство, за което България е готова да даде своя значим принос“, подчерта Румен Радев.
 
Българската страна е готова да окаже експертна подкрепа за превода на учебниците в средното гимназиално образование за сънародниците ни в Република Сърбия, стана ясно от думите на президента. Предстои и делегация от българското Министерство на икономиката да се срещне с представителите на местните власти в районите, в които живее българското национално малцинство в Сърбия.  
 
„Можем да решаваме проблемите и да даваме перспектива, така че нашите сънародници тук да се гордеят, да се чувстват свободни, че са  българи, да пазят своето национално самосъзнание, идентичност, корени, език и духовност и в също време да бъдат лоялни граждани на страната, в която живеят“, заяви българският президент.
 
В отговор на журналистически въпрос, Румен Радев заяви, че очаква по-голяма активност и повече единство от страна на  Националния съвет на българското национално малцинство по всички въпроси, които засягат сънародниците ни в Сърбия, включително и за уреждането на проблема с българските наставки на женските фамилни имена.
 
Запитан за бъдещата подкрепа от страна на България за интеграционния процес на Република Сърбия в Европейския съюз, президентът Румен Радев припомни, че България винаги е оказвала принципна и последователна помощ на Република Сърбия в нейния път към Обединена Европа. „Ние винаги сме подкрепяли и пълноценния диалог между Белград и Прищина и смятаме, че това е важна тема за нашия регион“, заяви българският държавен глава, попитан за отношението на България към диалога между Република Сърбия и Косово. Той добави, че България ще продължава и в рамките на ЕС да прави всичко възможно този диалог да бъде стимулиран и да се търси устойчиво решение на проблема.
 
„Щастлив съм от нашите двустранни отношения с Република България. Ние имаме добър търговски обмен, който може да стане и по-голям. Ние имаме искрени приятелски отношения с българската държава и българския народ“, заяви сръбският президент Александър Вучич. „Днес изслушахме проблемите и на българското национално малцинство в Сърбия, що се отнася до въпросите на образованието, исторически теми, икономическия обмен и създаването на работни места. Не виждаме никакви проблеми, които биха могли да ни разединят“, добави той и изрази готовността на сръбската държава да работи за привличане на инвеститори в районите, в които живее българското национално малцинство.
 
Сръбският държавен глава оцени високо напредъка на общите проекти за свързаност и по-специално в областта на пътната инфраструктура и енергийната диверсификация. Александър Вучич изрази признателността на сръбския народ за подкрепата, която България оказва по пътя на европейската интеграция на Сърбия. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград