НОВИНИ

foto:  © Vatican Media foto:  © Vatican Media
2021-05-27 16:00:00

Държавният глава: Традиционната вече аудиенция за 24 май във Ватикана е знак за ролята на България в световното културно пространство

 
Папа Франциск отправи послание към българския народ за здраве, благополучие и просвета на срещата си с президента Радев във Ватикана
 
Негово Светейшество папа Франциск отправи послание към българския народ за здраве, за благополучие, за просвета. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след аудиенцията си при Светия отец във Ватикана. Това е третата среща във Ватикана между българския държавен глава и главата на Римокатолическата църква. Днес президентът проведе среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.
 
Държавният глава посочи, че визитата във Ватикана е преминала в топла и радушна атмосфера. „Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече, ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения, започнали още от времето на Княз Борис при покръстването на българите IX век“, заяви Румен Радев. По думите на държавния глава традицията, установила се през последните десетилетия, българска делегация на най-високо държавно ниво да бъде приемана на аудиенция във Ватикана, е важен знак за признание не само за делото на братята Кирил и Методий, а и за ролята на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят.
 
Президентът посочи, че папа Франциск взима активно отношение по всички съвременни проблеми, като на срещата са обсъдили „съвременния бич на държавността -  корупцията, не само в държавните ръководства, но и в църквата“. „Папа Франциск днес посочи и че „дяволът влиза в човека през джоба му“, заяви Румен Радев.
 
Българският президент подари на папа Франциск композиция, изготвена от българския историк Румен Манов. Тя обединява български икони и символи и католически  символи върху седеф, изработени в България. 
 
Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич. 
 
Ръкописът на Петър Богдан има невероятно значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възраждане, заяви президентът и припомни, че написването на ръкописа предшества „История Славенобългарска“ на отец Паисий. „Този труд е за древността на бащината земя и за българските дела, това е изключително силно послание за свобода, за чест, достойнство, за ценности, за осъзнаването, за идентичността на един народ, заяви Румен Радев. 
 
Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е предприела инициативата той да бъде изложен в България за месец, съобщи Румен Радев. „Папата и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обещаха подкрепата си това да се случи“, заяви Румен Радев. 
 
Днес президентът Радев присъства и на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Президентът посочи, че за България е огромно признание, че днес за пръв път се провежда служба от български архиепископ  в базиликата, където са служили нашите Свети братя Кирил и Методий. „С подкрепата на папата и на държавния секретар на Ватикана все повече католическата църква се отваря за наши източноправославни служения не само тук, а и навсякъде по Европа“, заяви Румен Радев. По думите му това е голяма подкрепа за единението на нашите общности по света. 
 
В базиликата „Сан Клементе“ държавният глава отдаде почит пред мощите и гроба на Свети Кирил. Днес президентът положи венец и пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица. 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

11 юни 2021 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които двустранното партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

11 юни 2021 | 15:03
За по-амбициозни и резултатни отношения между Република България и Република Ирак се обявиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Лина Джалал Омар Тофик. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

11 юни 2021 | 15:03
На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

11 юни 2021 | 11:11
„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна.