НОВИНИ

2021-06-02 17:48:00

Президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза: Плановете за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията и устойчивото бъдеще на ЕС

 
България е най-заинтересована от европейската интеграция на Западните Балкани, но това следва да е устойчив и необратим процес, заяви българският държавен глава 
 
Плановете за възстановяване и устойчивост на европейските държави са инвестиция в модернизацията, солидарността, силата и общо бъдеще на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза, който е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава. Португалският президент бе посрещнат от Румен Радев с официална церемония, на която президентът Марсело Ребело де Соуза положи венец пред паметника на Незнайния воин. Президентите на България и Португалия проведоха среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след която се състояха и пленарни разговори между двете официални делегации.
 
България, както и Португалия, отдава огромно значение на своя План за възстановяване и устойчивост, подчерта президентът Румен Радев. По думите на държавния глава, българският план е в процес на преработване, за да „води страната към модернизация и решителен икономически ръст“ с фокус върху иновациите и високите технологии. „Планът трябва да обхваща възможно най-голям брой хора, трябва да се инвестира в човешки капитал, с особено внимание върху образование и здравеопазване“ посочи още президентът. От своя страна португалският държавен глава изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост на Португалия акцентите също са поставени върху здравеопазването, образованието и професионалната квалификация, цифровизацията и инвестициите във възобновяеми енергийни източници.
 
Като общ проблем за България и Португалия двамата президенти откроиха емиграцията, особено на млади и активни хора, което влошава демографската картина и в двете държави. Затова в Плановете за възстановяване и устойчивост следва да бъдат заложени проекти, които да създадат условия преди всичко за реализацията на младите хора в собствените им страни, бе позицията на Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза.
 
Справянето с последиците от пандемията в ЕС също беше сред акцентите на срещата на двамата президенти. И Румен Радев, и Марсело Ребело де Соуза откроиха значимостта на социалните и икономически аспекти на пандемията, както и необходимостта от активна политика в рамките на ЕС в тази насока. Президентът Радев открои и приноса на Португалското председателство на Съвета на ЕС за справедливото разпределение на ваксини за държавите-членки. 
 
Според Румен Радев отличното партньорство между България и Португалия по много теми от дневния ред на Европейския съюз е пример как заедно можем да бъдем успешни в общите усилия за създаването на по-сигурна, по-стабилна, по-успешна Европа. Като държави, охраняващи външните граници на ЕС, от изключителна важност е и работата по формиране на единна европейска политика по отношение на предизвикателствата, причинени от миграционните потоци към Европа. 
 
Перспективите за задълбочаване на двустранното партньорство между България и Португалия в областта на образованието, културата, цифровизацията, науката и иновациите, също беше във фокуса на разговора на двамата президенти.
 
България има най-голям интерес от европейската интеграция на страните от Западните Балкани, заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Българският държавен глава благодари на португалския си колега за усилията, положени от Португалското председателство на Съвета на ЕС за конструктивния и уважителен подход, както и за възстановяването на диалога на най-високо ниво с Република Северна Македония. „Сега трябва да направим така, че младите хора в България и Република Северна Македония да бъдат отворени един към друг и да затвърждаваме взаимното уважение и разбирателство“, подчерта Румен Радев. 
„На разширяването на ЕС не трябва да гледаме механично. Това не е спринт, при който ние трябва да финишираме в точно определено време. Това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес“, посочи още президентът Румен Радев по време на съвместната пресконференция със своя португалски колега президента Марсело Ребело де Соуза.
 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.