НОВИНИ

2021-06-04 09:16:00

Илияна Йотова: Франкофонията е общност на споделени ценности

Вицепрезидентът е патрон на 10-ия Международен франкофонски фестивал в Созопол, който се провежда под неин патронаж

„Франкофонската общност споделя много повече от общ език. Франкофонията споделя общи ценности като мир, демокрация, човешки права, и убеждението, че трябва да ги отстояваме всеки ден. Франкофонията е пространство на идентичност и многоликост, на културен и идеен обмен. Богатството на това пространство е в многообразието.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Созопол Международния франкофонски фестивал „Солей“. Десетото му издание се провежда под патронажа на вицепрезидента и продължава до 8 юни.

В приветствието си Илияна Йотова изтъкна дългата традиция на франкофонията в България. „От времето на Българското възраждане е стремежът към френската цивилизация, отъждествявана с цяла Европа. България беше първата славянска страна, която стана асоцииран член на Международната общност на франкофонията през 1991 г. и пълноправен през 1993 г.“, заяви вицепрезидентът и подчерта приноса на страната ни за развитието на тази общност.

Илияна Йотова поздрави организаторите на „Солей“ и неговите партньори за енергията, с която за десета година превръщат Созопол в столица на франкофонията. „Културата и изкуството са ни необходими като слънцето – будят ни, поддържат ни живи“, посочи вицепрезидентът. В превод от френски език солей означава слънце.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.