НОВИНИ

2021-06-04 18:28:00

Вицепрезидентът: Надявам се, че скоро ще възстановим държавността в България и ще я направим стабилна

С лекция „Силни лидери – силна държавност“ Илияна Йотова откри във Варна Четвъртата международна лятна академия по лидерство на Висшето училище по телекомуникации и пощи

„Надявам се следващите месеци да възстановим държавността в България, да я направим стабилна. Спешно се нуждаем от това, защото в почти всяка сфера на обществения и политическия живот в България се натъкваме на грубо погазване на правила и закони. Възстановяването на държавността е задача не само на служебния кабинет, но и на следващ стабилен кабинет, на цялото българско общество.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Варна, където откри Четвъртата международна лятна академия по лидерство на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Тази година учебното заведение отбелязва своята 140-годишнина. Събитията са под патронажа на президента Румен Радев.

В лекцията си „Силни лидери – силна държавност“ Илияна Йотова посочи, че държавността означава нормалното функциониране на публичните власти – законодателна, изпълнителна, съдебна. „А политиката е изкуството да се управлява държавата с максимум стабилност, целесъобразност и справедливост“, заяви вицепрезидентът. Според Илияна Йотова много малко неща могат да ерозират държавността така, както чувството на огромна част от обществото за изключване от решенията за неговия живот. „Все повече хора се чувстват сами, изоставени, губещи, пренебрегнати. Често чувам репликата „От мен нищо не зависи, моят глас няма значение“. Нуждаем се от лидери, които да променят това. Протестите от лятото на миналата година ми дадоха кураж и оптимизъм, че апатията не е превзела изцяло българското общество“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова открои основните характеристики на лидера. „Лидерите са грамотни хора, с дълбоки познания, които умеят да водят другите, обществото да припознава техните идеи за свои. Те са ярки личности, способни да променят съдби“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова изтъкна, че за да бъде един лидер успешен, е важно какъв екип ще създаде и как ще го ръководи. Лидерът умее да носи отговорност както за общите успехи, така и за общите неуспехи.

 „Не може да бъде лидер този, който действа по линията на най-малкото съпротивление. Може да не бъде разбран от най-близките си хора, от екипа си, от мнозинството граждани. Но лидерските качества се проявяват именно в този момент. Лидерството изисква смелост“, посочи Илияна Йотова.

В лекцията си вицепрезидентът открои важните задачи пред България в следващите години, които трябва да се решат от силни лидери, като акцентира върху възстановяването от последиците от кризата, предизвикана от пандемията. Като грешка Илияна Йотова определи липсващата в България широка дискусия по Плана за възстановяване и устойчивост, който дори не беше представен от предишното правителство пред българския парламент. „Не е достатъчно да направиш скъпа презентация. А да убедиш българите в ползите на зелената икономика, в цифровизацията и високотехнологичното образование. Да им вдъхнеш надежда със социални политики, които са насочени към всеки, към най-уязвимия“ заяви вицепрезидентът.

Акцент в изказването на Илияна Йотова бе и ролята на България на европейската сцена. „България прояви лидерско поведение, когато постави и отстоя темата за европейското бъдеще на Западните Балкани по време на председателството на Съвета на Европейския съюз. След това обаче се провалихме, изоставихме темата. Това рефлектира и върху въпроса за отношенията ни с Република Северна Македония. Не успяхме да убедим европейските ни партньори в българската позиция в този спор. Трябва да се фокусираме не само върху миналото, но и върху настоящето и бъдещето. Предстои ни още много работа“, каза вицепрезидентът. Неприемането на България в Шенген поради наличието на двойни стандарти е друг пример за пропуснат момент страната ни да се прояви като лидер.

Вицепрезидентът обърна внимание и на лидерството на европейско ниво и даде за пример предложението на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за създаване на фонд от 750 милиарда евро за справяне с последиците от пандемията. „Постигна се успех въпреки настроенията и кампанията против. Това е пример за това как надделява принципът на солидарността, който е в основата на ЕС, колкото и критики да имаме към общността“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът призова за активно участие в Конференцията за бъдещето на Европа. В специална онлайн платформа всеки европейски гражданин може да заяви своята позиция, да даде своите предложения, да организира събитие.

Представените си пред участниците в академията тези Илияна Йотова подкрепи с интересни примери за лидерско поведение от историята, от политическия живот на различни страни, включително и на България, за начините, по които се изграждат лидери, за политическия пиар, за ролята на медиите.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.