НОВИНИ

2021-06-07 13:10:00

Вицепрезидентът: Където и да живеят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух и създават българско културно наследство

От Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН изтъкнаха значението на работата на Илияна Йотова с българите зад граница
 
„Където и да живеят и да се трудят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух, култура и обичаи. Многобройните ни контакти с българи зад граница – от най-близки до най-далечни точки на земята, ни убедиха в това.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в откриването на онлайн научната конференция „Българи отвъд Европа – институции и културно наследство“, организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, подкрепена от Фонд „Научни изследвания“.
 
От института изтъкнаха значението на работата на вицепрезидента с българите в чужбина и доброто сътрудничество с президентската институция. „Надявам се, че с нашата работа допринасяме за вашите научни търсения“, подчерта Илияна Йотова. 
 
Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН беше партньор на инициативата „Будната България“ на вицепрезидента по случай Деня на народните будители миналата година. Стотици българи и потомци на българи от цял свят разказаха в кратко видео за свидните си късчета памет за родината, които сглобиха образа на будната България зад граница.
 
Последната виртуална инициатива на Илияна Йотова с българи в чужбина, посветена на 24 май, „Народността не пада там, дето знанието живей“ също доказа, че дори в най-далечни места на света творчеството на български писатели и поети носи изразен български характер. „Срещите ни с наши творци, интелектуалци, общественици продължават, макар и виртуално“, посочи вицепрезидентът.
 
В приветствието си към участниците в научната конференция Илияна Йотова изтъкна, че изследването на културното наследство на българската диаспора е ключ към опознаването на националната идентичност, на чувството за принадлежност към българската общност, към разгадаването на родовата памет. „Анализирането на институциите и културното наследство на българите отвъд Европа има пряк принос за укрепването на връзките между България и стотиците вече „малки Българии“, пренесени от сънародниците по всички континенти“, отбеляза вицепрезидентът.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.