НОВИНИ

2021-06-08 14:39:00

Под патронажа на вицепрезидента започва широка кампания за кибернасилието срещу жени и деца

Дигитална грамотност, критично мислене, емоционална интелигентност – според Илияна Йотова това са трите основни ключа в битката с проблема
 
Кампания „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“ ще се проведе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Инициаторите са от международната организация „Зонта Интернешънъл“, конкретно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония („Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл“). Дейността на „Зонта“ е насочена основно към подкрепа за жени и деца.
 
В проекта, който ще продължи до април 2022 г., ще участват представители на изпълнителната и местната власт, на различни институции, на неправителствения сектор. Целта е след мащабна информационна кампания и различни обучения да се направят предложения за работещи политики в тази сфера. На първата онлайн среща за обявяване на проекта беше изтъкната именно необходимостта от национална политика за интервенция, която включва изработването на адекватно законодателство, и за превенция.
 
Вицепрезидентът, която като представител в Европейския парламент, активно работи по този проблем, включително и в създаването на европейско законодателство, сподели пред участниците в срещата своя опит.
 
„Самотните бойци са обречени. Ангажиментът е на всички – от децата, през родителите, до властите – от най-ниско до най-високо ниво“, посочи Илияна Йотова, като подчерта и отговорността и съдействието на доставчиците на интернет услуги. Вицепрезидентът предложи за партньори в кампанията да бъдат привлечени и известни личности с авторитет пред децата и младежите, хора, на които те могат да се доверят.
Като първа и основна стъпка в битката с онлайн насилието срещу жени и деца Илияна Йотова посочи публичността и изрази притеснение, че поради страх и неудобство голяма част от засегнатите не сигнализират за проблема. Последни изследвания пък сочат, че по време на пандемията от Ковид-19 се е засилила тревожността у родителите за безопасността на децата в интернет пространството.
 
Дигитална грамотност, критично мислене, емоционална интелигентност – това според Илияна Йотова са трите основни ключа в битката с този проблем.  „Да си грамотен в свръхдинамичния 21 век не е да си грамотен в 20 или 19 век. Става въпрос за знания и умения за използване на морето от информация в интернет и за нейното пресяване, за безопасното онлайн общуване, което разпознава рисковете. Трябва да се изгражда дигитална грамотност не само в децата и младежите, но и във възрастните“, посочи вицепрезидентът и цитира данни на УНИЦЕФ за България, според които 57% от 16-19-годишните оценяват собствените си дигитални учения като основни или по-високи – за сравнение, средният процент за Европейския съюз е 82. „Изграждането на критично мислене е средство срещу дезинформацията, фалшивите новини, които ни атакуват всекидневно. Ние сме на последните места в Европа по разпознаване на вярно и невярно съдържание. Защо емоционална интелигентност? Емоционално интелигентният човек успява да улови невидимите заплахи“, заяви Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът е убедена, че водещ партньор в битката е образователната система, в която, за съжаление, изграждането на дигитални умения както в учениците, така и в учителите, все още не се е превърнало в практика.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.