НОВИНИ

2021-06-08 16:32:00

Румен Радев: В правовата държава институциите работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията

В правовата държава няма място за война между институциите. Те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес, запитан за коментар относно акция на ДАНС в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“ и Специализираната прокуратура.
 
Борбата срещу корупцията и организираната престъпност изисква и съдебна система, и прокуратура, които да демонстрират не избирателен подход, а да се задействат преди медиите и преди институциите от чужди държави да осветляват какво се случва в България, добави президентът.
 
В отговор на журналистически въпрос относно срещата на високо ниво на ръководството на Движението за права и свободи в Република Турция, Румен Радев подчерта, че България има една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани, без да ги разделя по етнос и следва и политическите партии да не го правят. „Мисля, че лидерът на Движението за права и свободи следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание, да спазва българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа“, заяви президентът. 
 
Държавният глава посочи също така, че отношенията между България и Република Турция са изключително важни и напомни, че страната ни винаги е работила активно за тяхното развитие. „Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник и тези отношения трябва да се развиват на основата на равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела“, подчерта президентът.
 
След като откри в София конференцията „Инициатива „Три морета“ - единство, иновации, свързаност“, президентът коментира и че дванадесетте държави участнички в Инициативата, заедно с партньорите от Европейската комисия, Германия и САЩ, ще работят за постигането на много по-висок икономически ръст в региона и за привличане на много повече инвестиции. По думите на държавния глава, инициативата за регионална свързаност следва да създаде и благоприятни условия за задълбочено партньорство в областта на науката, образованието, иновациите и технологиите, така че да стимулира младите хора от Източна Европа да търсят тук своята професионална реализация и да се постигне много по-бързо социално и икономическо сближаване със Западна Европа. 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

11 юни 2021 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които двустранното партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

11 юни 2021 | 15:03
За по-амбициозни и резултатни отношения между Република България и Република Ирак се обявиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Лина Джалал Омар Тофик. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

11 юни 2021 | 15:03
На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

11 юни 2021 | 11:11
„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна.