НОВИНИ

2012-02-20 14:30:00

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова: България има какво още да впише в Списъка на световното културно и природно наследство

“България вече има 9 обекта в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО”, но страната има какво още да впише под закрилата на организацията, включително и по отношение на нематериалното наследство”. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която се срещна днес на “Дондуков” 2 с президента Росен Плевнелиев. Ирина Бокова е на официално посещение в България по повод откриването на Регионален център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа.

Росен Плевнелиев запозна Ирина Бокова с усилията на България да популяризира своето културно и историческо наследство с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие, посредством който е осигурено финансиране от над 300 млн. лв. за обекти от национално и международно значение. Президентът подчерта интереса на страната ни да включи в Списъка на нематериалното културно наследство писмени паметници с текстове на глаголица и кирилица.

Ирина Бокова изрази удовлетворението си от положените от държавните институции усилия за запазването на град Несебър и Национален парк “Пирин” в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя посочи, че е необходим прозрачен диалог между обществеността, местните и национални власти, за определяне и провеждане на политики на развитие, които съхраняват паметниците на културата.

По време на срещата Ирина Бокова оцени високо активното участие на страната ни в работата на ЮНЕСКО и отбеляза нейния принос в областта на съхраняването на нематериалното културно наследство. Президентът Плевнелиев отбеляза значението на работата на ЮНЕСКО в региона на Югоизточна Европа и особено на приноса на организацията за насърчаване на добросъседските отношения на базата на междукултурния диалог. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи и в бъдеще да подкрепя взаимното опознаване на Балканите, както и съвместното честване на общата ни история и обичаи.

Ирина Бокова покани българския държавен глава и той потвърди готовността си да участва в дискусиите по опазването на околната среда, проблемите на устойчивото развитие и океанографските програми на ЮНЕСКО, които ще се проведат по време на срещата на върха „Рио + 20” в Бразилия, през юни т.г.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава