НОВИНИ

2021-07-16 12:30:00

Президентът: Сега е моментът българските политици да намерят път един към друг и да бъдат на висотата на очакванията на гражданите


Новоизбраното Народно събрание ще бъде свикано на 21 юли, обяви Румен Радев

Народното събрание ще бъде свикано с указ на 21 юли от 9.00 часа, защото всички очакваме най-сетне в парламента да започне диалог, който да доведе до ясно политическо решение с дългосрочна перспектива за развитие. Има ясен конституционен модел и ние ще вървим твърдо по него без никакво забавяне. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти край село Проф. Иширково днес.   
 
По думите на президента, сега е моментът българските политици да намерят пресечна точка на интересите си, за да бъдат на висотата на очакванията на българските граждани. Очакванията към партиите са те да намерят път помежду си, „да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да намерим най-сетне изход от икономическата криза, от несправедливостта, от бедността, да тръгнем по нов модерен път за развитие на страната“, подчерта държавният глава.
 
Президентът определи обявените от „Има такъв народ“ промени в предложения по-рано тази седмица кабинет като отваряне на вратата към диалог за търсене на решение на проблемите на българската политическа система.
 
Помолен да коментира възможността служебното правителство да остане и като редовно президентът отбеляза, че такова решение зависи от народните представители и от волята на самите министри, но най-вече от постигането на консенсус около ясни принципи и приоритети за бъдещето на България.
 
Запитан за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на болница „Пирогов“, държавният глава припомни, че министрите в служебното правителство имат пълната свобода да определят кадровата политика в своите професионални области. Президентът посочи и че едно от големите очаквания на обществото ни е най-сетне да се намери ефективен модел в  здравеопазването: „Очевидно днешният модел не работи добре. Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес и до една неприемлива уродливост, вътре в системата“. Румен Радев заяви също така, че ако страната ни не започне да решава проблемите на младите лекари, свързани с възможностите за намиране на работа, специализация и квалификация, както и осигуряването на достойни социални условия и за работа, и за живот, здравеопазването в България няма да се промени. „Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако изобщо си намери работа и място, и шеф на държавна болница да бъде 50 до 100 пъти“, подчерта още държавният глава.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.