НОВИНИ

2021-07-23 18:55:00

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

 
 
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ 
 
Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Срещата е в рамките на консултациите с политическите сили в 46-ото Народно събрание преди връчването на мандат за съставяне на правителство. В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Положително е, че формулата за съставяне на управление, която се предлага, позволява всяка партия да тежи, не толкова с броя на депутатите, а със своите приоритети и идеи за намиране на изход от социалната и икономическата криза, за демонтаж на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, с бедността и неравенствата, посочи държавният глава. Той добави, че така и най-малобройната парламентарна група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ би могла да бъде важен партньор в диалога за съставяне на работещо правителство. Президентът подчерта, че по време на разговорите, които предстоят между политическите партии, е важно да се намери верният диалог и конструктивният дух.
 
Представителите на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова, Татяна Дончева и Николай Хаджигенов бяха категорични, че ще подкрепят съставянето на правителство на промяната, но не и ако в него се вижда „дългата ръка на ГЕРБ и ДПС“. „Подкрепа от ГЕРБ и ДПС би била токсична прегръдка, която ще убие очакванията на хората за промяна, почтеност, прозрачност и публичност“, изтъкна лидерът на формацията Мая Манолова. Тя посочи, че приоритетите, свързани с доходите на българските граждани, са най-важни за нейната парламентарна група и вече са внесени законопроекти в тази посока, сред които за преизчисляване на пенсиите, подкрепа за дребния бизнес, за семействата на хората с увреждания и за гражданите срещу монополите. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ изтъкнаха, че за тях е важна и съдебната реформа и преустановяването на „порочния модел на едноличната, безконтролна власт на главния прокурор“.
 
По думите на държавния глава амбициозната законодателна програма на 46-ото Народно събрание изисква определянето на приоритети, за да не бъде забавено решаването на най-неотложните въпроси. 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград