НОВИНИ

2021-07-29 17:04:00

Вицепрезидентът: Българите в чужбина милеят за родината и вярват, че заедно ще постигнем по-доброто бъдеще за България

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

„Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница, съвместните ни инициативи показват тяхната огромна обич и грижа за родната страна. Вдъхват ни увереността, че заедно – българите в България и българите в чужбина, можем да постигнем жадуваната промяна и да изградим модерна, просперираща и сигурна държава! Извървяхме първите крачки от пътя – най-трудните, защото изискват смелост и връщане на вярата, че може и по друг начин.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на тържествената церемония по награждаването на лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина. Стотици участници от българските общности зад граница се включиха в трите конкурса на агенцията – литературен, по пеене, за рисунка.

„Духовната територия на нашата родина е много по-широка от географските й измерения. България е там, където има българско самосъзнание, говори се и се твори на български език“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова благодари за усилията на учителите и родителите, които на свещения български език разказват на децата си вълшебната приказка за България.

„Която и страна да изберете за свой дом, не забравяйте своя корен. Не забравяйте, че сте потомци на велик народ и славна държава. Носете България винаги вляво – в сърцето“, обърна се вицепрезидентът към участниците в конкурсите.

Илияна Йотова благодари на Държавната агенция за българите в чужбина за съвместните културно-образователни инициативи. „Опитваме се заедно да сглобим като мозайка онези малки български части от целия свят, да изградим образа на България. Да приласкаваме все повече деца и млади хора към свещеното чувство – любовта към родината“, изтъкна вицепрезидентът и посочи част от общите проекти с агенцията.

Благодарност за доброто сътрудничество Илияна Йотова поднесе и към Министерството на образованието и науката. „Образованието е най-видимата част от работата ни със сънародниците зад граница“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова изрази своята признателност към всички българи в чужбина, които се включиха в организираните от нея виртуални инициативи през изминалата година – „Голи са без книги всички народи“ и „Будната България“. Продължават виртуалните срещи с български творци зад граница.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград