НОВИНИ

2021-09-10 17:17:00

Вицепрезидентът: Младите хора гледат на живота отвъд стереотипите и клишетата. Това ни трябва!

Илияна Йотова отличи български ученици, участвали в Международната награда на херцога на Единбург, която е под патронажа на държавния глава Румен Радев

„Младите хора на България ни дават много със своята енергия и амбиция, със смелостта да отстояват себе си, да защитават позициите си със сериозни аргументи. Най-ценното – умеят да гледат на живота отвъд стереотипите и клишетата.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към учениците, участвали в Международната награда на херцога на Единбург. На официална церемония в Националния исторически музей вицепрезидентът Йотова и посланикът на Великобритания в България Роб Диксън отличиха 31 български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в наградата.

Създадената през 1956 г. Награда на херцога на Единбург е международна програма, в която младежи на възраст от 14 до 24 г., с помощта на лидери, постигат цели, поставени от самите тях. В трите нива на програмата – бронзово, сребърно и златно, младите хора предизвикват себе си в различни сфери и така придобиват умения и качества, които допринасят за тяхното личностно развитие и активно участие в общността, в която живеят. Инициативата се организира в 160 държави. В България се провежда под патронажа на държавния глава Румен Радев.

В приветствието си вицепрезидентът сподели, че винаги е работила с млади хора заради тяхната енергия и нестандартен поглед. „Едни от най-успешните инициативи, които съм организирала през цялата си кариера, са заедно с млади хора. Именно с британското посолство си партнираме в инициативата „Посланик за един ден“, която изгражда лидери“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи Международната награда на херцога на Единбург като мощен стимул за развитието на младите хора, който им помага да опознаят себе си и света, дава им възможност да открият свои неподозирани качества и умения. Илияна Йотова цитира Виктор от София, отличен през 2020 г., според когото програмата учи на отговорност към себе си и към другите.

Своето признание вицепрезидентът изрази към всички, които развиват и подкрепят престижната международна инициатива. „Вие сте осъзнали, че най-ценна е инвестицията в нашите деца. Давате най-нужното за всеки млад човек – подадената ръка за подкрепа и кураж за големи мечти“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави участниците от името на държавния глава Румен Радев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград