НОВИНИ

2012-02-24 09:00:00

Президентът Росен Плевнелиев: Необходими са ясни правила във водния секторrn

Водният сектор има нужда от ясни правила и отговорности. Това мнение споделиха президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който запозна днес държавния глава за хода на възстановителните работи и за резултатите от предприетите мерки за преодоляване на последствията наводненията в началото на февруари. Министър Цветанов е председател на Кризисния щаб по овладяване на бедствената ситуацията в засегнатите райони и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Според президента реформата във водния сектор е наложителна. Тя трябва да доведе до изработването на държавна стратегия, която да не допуска в бъдеще подобни тежки инциденти и човешки жертви. Държавният глава посочи, че трябва да се стремим към намирането на дългосрочно решение на проблемите във водния сектор, свързани със стопанисването и поддръжката на съоръженията. За целта са належащи промените в Закона за устройство на територията, с които всички язовири се преобразуват в обекти от национално значение. Според Росен Плевневлиев трябва да се въведат регистри за собствеността, а също и прецизни договори между собственика на даден воден обект и неговия оператор.

Отчетена бе нуждата от постоянен контрол от страна на институциите върху изпълнението на сключените договори за концесия на язовири. Росен Плевнелиев отбеляза, че съществуващите до момента системи на държавното предприятие “Язовири и каскади” за контрол на язовирите, трябва да са приложими и при стопанисването на язовири от частни собственици. Министър Цветанов допълни, че една трета от водните съоръжения в страната вече имат изградена оповестителна система и предстои техният брой да бъде увеличен.

Цветан Цветанов информира държавния глава и за развитието на кампанията по набиране на средства в подкрепа на пострадалите ни сънародници и с взетите мерки за тяхното прозрачно изразходване.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава