НОВИНИ

2021-10-11 21:11:00

Президентът: Преходът към зелена енергетика е немислим, без да се отчитат технологичните, социални и финансови аспекти

Без върховенство на правото не можем да имаме и просперираща икономика и общество, посочи Румен Радев на Годишната среща на бизнеса с правителството

С общи усилия  ще успеем да излезем от кризата в енергетиката, така че българската икономика не само да оцелее, но да става по-силна, конкурентоспособна, а българите да не усещат в такава степен тежестта. Грешим ако мислим, че институциите, бизнесът или гражданите могат да се справят сами в тази европейска криза.  Това заяви държавният глава Румен Радев, който заедно със служебния министър-председател Стефан Янев откри 15-ата Годишна среща на бизнеса с правителството. Тема на тазгодишния форум бе енергийната криза и възможностите за стабилизация на българската икономика чрез Плана за възстановяване и устойчивост. В срещата участваха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков. Освен представители на бизнеса в България, на събитието присъстваха още представители на търговски и промишлени камари, представители на посолства у нас, както и представители на политически партии и на местната власт.
 
„На фона на развихрилата се енергийна криза се очертаха редица предизвикателства пред нашия  цялостен политически, обществен, социален и икономически  модел“, изтъкна президентът и подчерта, че двете служебни правителства са се изправили пред предизвикателства, забавяни и неглижирани в продължение на повече от 10 години. Той припомни, че Планът за възстановяване и устойчивост изисква съдебна реформа с ясни граници, за която именно служебният кабинет трябва да даде гаранции пред Европейската комисия.
 
По думите му без върховенство на правото не можем да имаме и просперираща икономика и общество. Той припомни инициираните по темата консултации в президентската институция – отворени и публични, за да се чуе мнението на възможно най-широк кръг от експерти и коментира, че е необходимо да се подходи консолидирано към промените. Затова и ще продължи дебата с политически партии и обществеността. „Няма как да постигнем реформа без парламент. Това означава ангажимент от всички политическите партии, от обществото и от цялата съдебна система“, каза още държавният глава.
 
Президентът подчерта, че когато се говори за преход към зелена енергетика,  необходимо е да се вземат предвид технологичния, социалния и финансов фактор. Автономността и надеждността на енергийната ни система се дължат на  въглищната ни енергетика, каза още държавният глава и допълни, че на фона на кризите в сектора и несигурната обстановка на световните пазари, България трябва да мисли как да  запази енергийната си независимост. „Това е ключът към устойчивост“, посочи още президентът.
 
Румен Радев открои и новите аспекти в отношенията бизнес-държава в резултат на енергийната криза. „Да, държавата трябва да бъде регулатор, гарант, правилата да се спазват еднакво от всички, но сега държавата се търси и като партньор в условия на криза“, посочи той.  
 
Държавният глава припомни, че европейските държави тръгват от различни нива в своя енергиен преход. Той подчерта и, че цяла Европа в момента е изправена пред проблеми в енергийната сфера, за които е необходимо да се търсят решения на европейско ниво. В тази връзка изтъкна, че предстои на 21 и 22 октомври да се проведе заседание на Европейския съвет, посветен специално на енергийната криза в Европа. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.