НОВИНИ

2021-11-14 23:33:00

Румен Радев: Резултатите от изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието и авторитаризма

Пред политическите партии в новия парламент стои императивната задача да съставят реформаторско, антикорупционно и социално правителство, заяви президентът

Резултатите от изборите ще бъдат известни до часове, но едно е ясно – те показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието и авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят и объркат хората да не гласуват, а отговорността да се прехвърли на други, явно не сполучиха. Toва заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, даде брифинг пред журналисти след края на изборния ден.

„Искам да благодаря на всички българи, които гласуваха и дадоха своя вот за бъдещето на България, защото то не им е безразлично“, подчерта държавният глава. Румен Радев и Илияна Йотова изразиха благодарност и към цялата изборна администрация, служителите на полицията и на всички, ангажирани с организацията и провеждането на изборите.

По думите на държавния глава, пред политическите партии, които влизат в новия парламент, стои императивната задача да съставят прозрачно реформаторско, антикорупционно и социално правителство, което да бъде подкрепено от ясно изразено мнозинство и да не оставя съмнения за непочтени зависимости.

Президентът напомни също така, че резултатът от президентските избори към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да се мисли, че изборите са предрешени. „Ясно е, че предстои втори тур. На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото и единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите, е да бъдем мобилизирани“, посочи Румен Радев.

Според държавния глава няма съмнение, че „мобилизацията на партиите на статуквото, които неведнъж са заявявали, че тяхната цел е президентската институция, ще бъде пълна“. Затова, по думите на Румен Радев, победата им с Илияна Йотова на президентските избори зависи от мобилизацията на всички граждани, от гласа на всеки един българин, който вярва, че една нова България – на справедливостта, закона и солидарността, е възможна.  

Попитан как гражданите ще бъдат мобилизирани да гласуват на втори тур, след като на първи тур няма достатъчно висока активност, Румен Радев коментира, че българите виждат, че макар президентската институция да има ограничени правомощия, нейната тежест расте, особено по време на криза  и на един силно фрагментиран парламент. „Сигурен съм, че както и досега, ще упражняваме тези правомощия по най-добрия начин, така че България да върви напред“, посочи още президентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази благодарността си към всички хора в България и извън пределите на страната, които са заявили доверието си към действащите президент и вицепрезидент и с гласа си са изразили подкрепата си за тях на изборите. „Ние разчитаме тези уроци, естествените страхове на хората, и на гнева им, и на съмненията, които имат, за това дали да отидат на едни избори, или не. Ще продължим нашата битка за разрушаването на една система, която не даде отговор на техните въпроси и на техните проблеми цяло десетилетие“, подчерта вицепрезидентът. „Ще продължим да се борим за доверието и на гражданите, които не ни подкрепиха сега“, заяви още Илияна Йотова.

„Ние бяхме заедно с вас през целия си мандат, ние не ви предадохме, бяхме заедно с вас по площадите и вярвам, че ще бъдем заедно и следващата неделя“, подчерта Румен Радев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

30 ноември 2021 | 19:07
Във фокуса на разговора бяха европейската интеграция на Република Северна Македония и бяха разменени мнения по отношение на противодействието на коронавируса в България и Австрия.

30 ноември 2021 | 17:05
Диалогът на високо равнище е от ключово значение за изграждането на доверие и преодоляването на спорните въпроси в отношенията между България и Република Северна Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, които проведоха днес телефонен разговор. Разговорът се проведе по инициатива на премиера на югозападната ни съседка.

30 ноември 2021 | 14:02
Кампания 2020/2021 събра 1 850 000 лв., с които бяха подпомогнати 500 деца и 27 лечебни заведения от цялата страна

30 ноември 2021 | 13:01
За да постигнем демографска устойчивост, трябва да създадем благоприятна среда, която разкрива перспективи за развитие на младежите и всички уязвими социални групи. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с д-р Наталия Канем, заместник-генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението.