ФОТО ГАЛЕРИЯ

2021-11-24 17:38:00

Държавният глава: Преходът на България към климатично неутрална икономика следва да се основава на автономност на енергетиката чрез достъп до сигурни, евтини и чисти източници

Българският енергиен преход към климатично неутрална икономика трябва да бъде базиран на достъп до сигурни, евтини и чисти източници. Основен приоритет на страната ни при постигането на тази цел е утвърждаването на независимостта на българската енергетика. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с Майкъл Хюит, съосновател на енергийна компания, която има интерес да инвестира в България.

По време на срещата бяха откроени дългогодишните традиции на страната ни в развитието на ядрената енергетика при спазването на високи стандарти на сигурност и безопасност. Обща бе и позицията, че преходът към създаването на „зелена икономика“ е немислим без признаването на приноса на ядрената енергетика, чието значение  непрекъснато нараства след решението на Европейския съюз в следващите десетилетия да отпадне производството на електроенергия от изкопаеми горива. Обсъдени бяха условията, които страната ни предоставя на инвеститорите, както и перспективите за установяване на бизнес партньорства с компании в сферата на енергетиката и високите технологии, които вече са се установили и работят в България.