НОВИНИ

2021-12-08 14:30:00

Държавният глава: България може да бъде просперираща и модерна държава само с уважение и признателност към хората на прогреса и науката

 
Президентът Румен Радев беше домакин на тържествена церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство на Република България
 
Нашият стремеж България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към учените и изобретателите, към хората на прогреса и науката. Това заяви президентът Румен Радев на тържествена церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в учредената през 1981 г. „Златна книга“ на Патентното ведомство на Република България. Тържествената церемония, която отбелязва навършването на 40 години от началото на инициативата, се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. 
 
„Златната книга“ на Патентното ведомство се отваря веднъж в годината, за да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели. Тази година отличени са изобретателят доц. д-р инж. Стоян Гишин, чието изобретение съкращава два пъти времето за производство на акумулатори и съществено ограничава вредното влияние върху околната среда, както и авторски колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен, създал над 10 нови сорта грозде. „Нека всеки ваш проект да носи успех за вас и за България!“, пожела държавният глава на отличените.
 
Със своите постижения българските учени са допринесли за напредъка на страната ни и за издигане на нейния престиж, посочи президентът Румен Радев в словото си. Държавният глава поздрави Патентното ведомство и членовете на журито за възможността първи да се докоснат до новото и да оценят изобретенията и откритията, които допринасят за развитието на България. „Всяка дори малка идея, има вероятност да съдържа нещо революционно и ново за света“, каза президентът и добави, че авторите трябва да бъдат насърчавани да разкриват пълния потенциал на своите идеи, а подкрепата към българските талантливи учени и изобретатели ще допринесе за по-добра иновационна среда и повишаване на конкурентоспособността на страната.
 
Изследователят доц. д-р инж. Стоян Гишин, който е автор и съавтор на 29 изобретения, защитени в България и чужбина открои приноса на своя екип за всеотдайната работа по разработването на продукти с висока добавена стойност. Иновациите на инж. Гишин спестяват над 20% от потреблението на електроенергия, съкращават над два пъти времето за производство на акумулатори и значително ограничават въздействието върху природата. „За мен днес е най-големият ден“, каза инж. Гишин и благодари за признанието да бъде вписан в „Златната книга“ на Патентното ведомство.
 
От името на отличения авторският колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен в състав проф. д-р Мирослав Иванов, доц. д-р Здравко Наков, доц. д-р Татяна Йончева и доц. д-р Ваньо Хайгъров, се изказа директорът на института проф. д-р Иван Пачев, който посочи, че за втори път след 1990 г. техен екип е отличен в „Златната книга“ и приемат това като голямо признание. Създадените от авторския колектив над 10 сорта лози са подходящи за производство на екологично чиста продукция с по-ниска себестойност, характеризиращи се с добри агробиологични и технологични показатели и с повишена устойчивост на ниски зимни температури.
 
По време на церемонията председателят на Патентното ведомство проф. д-р Владя Борисова отбеляза в словото си, че за първи път от 40 години българските изобретатели са отличени на такова високо равнище. Генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост Дарен Танг също поздрави отличените чрез специално видео обръщение.
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

2 декември 2022 | 18:06
Българският държавен глава проведе телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер

2 декември 2022 | 17:05
Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с участници в проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“. Инициатори на кампанията, която се провежда под патронажа на вицепрезидента, са от международната организация „Зонта Интернешънъл“, конкретно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония, в партньорство с националните институции и неправителствения сектор.

2 декември 2022 | 15:03
Държавният глава участва в откриването на изследователски център на водеща компания в автомобилната индустрия

2 декември 2022 | 13:01
Държавният глава удостои НСА с Почетен знак на президента по случай 80-ата годишнина от основаването й