НОВИНИ

2021-12-08 14:30:00

Държавният глава: България може да бъде просперираща и модерна държава само с уважение и признателност към хората на прогреса и науката

 
Президентът Румен Радев беше домакин на тържествена церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в „Златната книга“ на Патентното ведомство на Република България
 
Нашият стремеж България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към учените и изобретателите, към хората на прогреса и науката. Това заяви президентът Румен Радев на тържествена церемония по вписване на български откриватели и изобретатели в учредената през 1981 г. „Златна книга“ на Патентното ведомство на Република България. Тържествената церемония, която отбелязва навършването на 40 години от началото на инициативата, се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. 
 
„Златната книга“ на Патентното ведомство се отваря веднъж в годината, за да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели. Тази година отличени са изобретателят доц. д-р инж. Стоян Гишин, чието изобретение съкращава два пъти времето за производство на акумулатори и съществено ограничава вредното влияние върху околната среда, както и авторски колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен, създал над 10 нови сорта грозде. „Нека всеки ваш проект да носи успех за вас и за България!“, пожела държавният глава на отличените.
 
Със своите постижения българските учени са допринесли за напредъка на страната ни и за издигане на нейния престиж, посочи президентът Румен Радев в словото си. Държавният глава поздрави Патентното ведомство и членовете на журито за възможността първи да се докоснат до новото и да оценят изобретенията и откритията, които допринасят за развитието на България. „Всяка дори малка идея, има вероятност да съдържа нещо революционно и ново за света“, каза президентът и добави, че авторите трябва да бъдат насърчавани да разкриват пълния потенциал на своите идеи, а подкрепата към българските талантливи учени и изобретатели ще допринесе за по-добра иновационна среда и повишаване на конкурентоспособността на страната.
 
Изследователят доц. д-р инж. Стоян Гишин, който е автор и съавтор на 29 изобретения, защитени в България и чужбина открои приноса на своя екип за всеотдайната работа по разработването на продукти с висока добавена стойност. Иновациите на инж. Гишин спестяват над 20% от потреблението на електроенергия, съкращават над два пъти времето за производство на акумулатори и значително ограничават въздействието върху природата. „За мен днес е най-големият ден“, каза инж. Гишин и благодари за признанието да бъде вписан в „Златната книга“ на Патентното ведомство.
 
От името на отличения авторският колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен в състав проф. д-р Мирослав Иванов, доц. д-р Здравко Наков, доц. д-р Татяна Йончева и доц. д-р Ваньо Хайгъров, се изказа директорът на института проф. д-р Иван Пачев, който посочи, че за втори път след 1990 г. техен екип е отличен в „Златната книга“ и приемат това като голямо признание. Създадените от авторския колектив над 10 сорта лози са подходящи за производство на екологично чиста продукция с по-ниска себестойност, характеризиращи се с добри агробиологични и технологични показатели и с повишена устойчивост на ниски зимни температури.
 
По време на церемонията председателят на Патентното ведомство проф. д-р Владя Борисова отбеляза в словото си, че за първи път от 40 години българските изобретатели са отличени на такова високо равнище. Генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост Дарен Танг също поздрави отличените чрез специално видео обръщение.
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

7 декември 2023 | 19:07
За 145-годишнината от създаването й Илияна Йотова връчи от името на държавния глава Румен Радев плакет „Св. св. Кирил и Методий“

7 декември 2023 | 18:06
Началникът на кабинета на държавния глава се срещна с представители на Икономическия и социален съвет в България и техни партньори

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“