НОВИНИ

2022-01-06 15:10:00

Вицепрезидентът в Калофер: Разкъсахме мрежата на апатията

„По-силен от самовластието е стремежът към достоен живот без бедност и лишения, които крадат от свободата, към общата ни мечта за просперираща и силна България, която дава бъдеще на децата си и заслужени старини на родителите си. Само така ще постигнем равноправното лято, за което мечтаеше Ботев.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралото се множество от хора, които участваха в честванията на 174-годишнината от рождението на поета и революционер.

„Разкъсахме мрежите на апатията, защото енергията на промяната е по-силна. Няма да ни бъде лесно да се справим с лъжепатриотите, с онази малка клика, която мисли само за собственото си облагодетелстване“, изтъкна Йотова и изрази увереност, че България ще е успешна с истински родолюбци, които имат таланта да гледат напред във времето и да чертаят развитието на страната ни. „Ще заложим на грамотните и просветени хора, защото нашият народ се роди, оцеля и пребъдва през вековете благодарение на знанието и културата“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова заяви, че 6 януари е не само голяма дата за българската история, но и за българското бъдеще, дата, която не заслужава лозунги и девалвирали фрази, а размисъл и себеоценка дали сме достойни за паметта на героите, които не пожалиха себе си, за да я има България. „Днес отново се опитваме да се докоснем до вечните завети и стремления на Ботев, в които нямаше място за полугерои, полуистина, полусвобода, полувяра, получовешки отношения“, подчерта вицепрезидентът.

„Днешният ден – Богоявление, вплита в едно кръщението във вярата с раждането на един от героите на българското освобождение, с неговата вяра в свободата и възкресението на българския народ. Само за 28 години Христо Ботев премина през историята на няколко държави, неспокойната му душа успя да предизвика събития, да промени съдби, да формира историята на цялата ни национално-освободителна епопея, за да стане незабравим герой от нея“, изтъкна Йотова.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2022 | 14:02
Нека с общи усилия съградим средище на духовност и родолюбие, в което следващите поколения да намират вяра и упование. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по първата копка на новостроящия се православен храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София. Днес Българската православна църква почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски.

20 януари 2022 | 13:01
Наред с всички усилия за подобряване на свързаността и икономическото сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени, за да започнат преговорите за членство на РСМ в ЕС, посочи държавният глава

19 януари 2022 | 13:01
Негово Светейшество българският патриарх Неофит посрещна в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност.

19 януари 2022 | 11:11
Обръщение на държавния глава Румен Радев към народа и Народното събрание след полагане на клетва на тържествена церемония пред 47-ото НС