НОВИНИ

2022-01-20 14:41:00

Президентът участва в церемония за първа копка на новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния район „Люлин“

Нека с общи усилия съградим средище на духовност и родолюбие, в което следващите поколения да намират вяра и упование. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по първата копка на новостроящия се православен храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София. Днес Българската православна църква почита паметта на Св. Евтимий, патриарх Търновски.

Освен  духовен водач патриарх Евтимий беше и защитник на българщината. Днес, в момент на исторически изпитания, черпим сили от неговите духовни завети, заяви президентът Румен Радев на церемонията в столичния ж.к. Люлин. Държавният глава посочи, че животът и делото на Патриарх Евтимий Търновски са ярко свидетелство за силата на духа и на словото, за неговото постоянство и всеотдайност в църковната му обществена и литературна дейност. Румен Радев припомни още приноса на духовника за създаването на Търновската книжовна школа и за разцвета на  старобългарската литература.

Държавният глава изказа благодарност към Сдружението за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски”, чиято инициатива е изграждането на храма, на Българската православна църква, на районната и общинската администрация, както и на всички дарители, предоставили безвъзмездно труд, средства и време за осъществяването на това благородно дело.

Президентът Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха послание към идните поколения, което бе поставено в капсула и положено заедно с три основни камъка – от Атон, символ на  Българския манастир там, от крепостта Царевец, символ на държавността от Второто българско царство, и от връх Шипка, символ на свободата и Третата българска държава. Водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 май 2022 | 16:04
Да се обявяваме категорично против всеки опит за пренаписване на историята на кирилските букви, призова Илияна Йотова

20 май 2022 | 16:04
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха днес на „Дондуков“ 2 ученици от калоферското Средно училище „Христо Ботев“. Децата и техните учители представиха неговата история и програма, посветена на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий и делото на Христо Ботев.

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.