НОВИНИ

2022-04-19 17:19:00

Президентът: Без технологично сближаване е невъзможно преодоляването на социално-икономическите различия в съвременния свят

В съвременния свят обединяването на научноизследователския и технологичен потенциал на държавите е предпоставка за социално и икономическо сближаване и стабилност в системата на отбраната. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“.

Двете институции са избрани да бъдат включени в изграждането на мрежата на НАТО от технологични тестови центрове в рамките на Ускорителя за иновации в отбранителния сектор (DIANA). Създаването на DIANA, наред със съпътстващия Фонд на Алианса за иновации, беше решено през юни 2021 г. на Срещата на върха в Брюксел.

По думите на президента двата тестови центъра у нас са добра основа за пълноценното и всеобхватно включване на страната ни във въвеждането на нови високотехнологични решения в областта на сигурността и отбраната. Трябва да се стремим към балансирано географско разпределение на инвестициите за развойна дейност в рамките на Алианса, заяви държавният глава.

България беше активен участник в дискусиите за това НАТО да бъде съюз от партньори, които заедно да гарантират сигурността си и да развиват високи технологии и военно оборудване, заяви Румен Радев и допълни, че тази позиция той е отстоявал и на Срещата на върха на Алианса през 2019 година. По думите на президента, средствата за инвестиции в отбрана, които отделят малките държави, подлагат на натиск социалните и икономическите им системи, за разлика от големите държави производители на военно оборудване.

Механизмът DIANA и Фондът на НАТО за иновации създават предпоставки за съвместно участие в научните изследвания и в разработката и трансфера на нови технологии, на базата на което да преодолеем разделителната линия между страни производители и страни купувачи, заяви Румен Радев. Той допълни, че това е пътят към постигане на реална съвместимост между държавите и призова за активното участие на България в Ускорителя за иновации в отбранителния сектор (DIANA) и във фонда.

От Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ и на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) запознаха президента с дейността си и възможностите за сътрудничество в трансфера на технологии.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2024 | 19:07
На церемония на „Дондуков“ 2 президентът отличи младежи, постигнали високи резултати в инициативата „Спортувай с президента“

20 юни 2024 | 18:06
Ефективността на разследванията и проверките по казуса с „Нотариуса“ е показател за състоянието на правосъдната ни система, бе подчертано на среща на държавния глава със Съюза на съдиите в България

20 юни 2024 | 14:02
Държавният глава Румен Радев се срещна днес в президентската институция с ученици от Частно средно училище „Артис“ с профил „Изобразително изкуство“ и ги поздрави за желанието им да развиват своите таланти в процеса на образование.

19 юни 2024 | 12:12
Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна