НОВИНИ

Снимка: БТА
2022-04-27 14:27:00

Президентът: Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от националния интерес

Суверенната българска позиция трябва да се изработва в София, а не в Киев, заяви Румен Радев

Случващото се в България с доставката на газа ще бъде и истински тест за европейската солидарност дали и как Европейския съюз ще помогне на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната държава. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за спирането на вноса от „Газпром“ за България.

Президентът посочи, че икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всичките измерения на конфликта в Украйна. „Неслучайно призовавам  отдавна за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и на живота, и благосъстоянието на българите както тук и особено на българите в Украйна“, заяви Румен Радев. Той допълни, че вече публично стават известни разкрития къде отива изнасяното българско оръжие. „Аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт“, посочи президентът и още веднъж категорично заяви, че е против предоставянето на военна помощ за Украйна. „Това означава стъпка към въвличането пряко на България в този конфликт и виждаме, за съжаление, че призивите за мир, за прекратяване на конфликта заглъхват. На тяхно място ескалира войнствената реторика“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че България трябва да бъде част от усилията за мир и за  възможно най-бързо прекратяване на конфликта, защото удължаването му ще има пагубни последици в много измерения.

В отговор на въпрос за посещението на българска делегация в Украйна Румен Радев заяви, че не счита подобна визита за необходима. „Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев“, допълни той.

Във връзка със спрените газови доставки Румен Радев посочи, че навярно ще бъдат намерени алтернативни решения, но това ще изисква и време, и средства. По думите на президента, ако страната ни не е резервирала  достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни, от това следва, че както е предупреждавал, ще бъдат включени посредници за доставките. „Това означава много по-високи цени и съответно оттук-нататък рискове за доставките“, допълни президентът. Той посочи, че правителството трябва да отговори бързо на въпроса защо само на България и на Полша са спрени доставките, как например Австрия и Германия плащат и гарантират своята енергийна сигурност.

За строителството на газопровода към Сърбия президентът посочи, че многократно е заявявал, че сумата от около 3 млрд. лева, платени от държавния бюджет за него, не обслужва българския интерес, а интересите на други държави, които транзитират газ през наша територия. „В това време ние не успяхме да гарантираме и да осигурим истинска диверсификация“, заяви Румен Радев.

„Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други. Крайно време е правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българският суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес“, посочи Румен Радев в отговор на въпрос дали кабинетът или някои министри трябва да подадат оставки.

„Призовавам българските политици преди да спасяват света, да погледнат и към хилядите бедстващи българи“, заяви държавният глава в отговор на въпрос за дарителската кампания за Украйна, обявена от министър-председателя. Според президента политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2024 | 19:07
На церемония на „Дондуков“ 2 президентът отличи младежи, постигнали високи резултати в инициативата „Спортувай с президента“

20 юни 2024 | 18:06
Ефективността на разследванията и проверките по казуса с „Нотариуса“ е показател за състоянието на правосъдната ни система, бе подчертано на среща на държавния глава със Съюза на съдиите в България

20 юни 2024 | 14:02
Държавният глава Румен Радев се срещна днес в президентската институция с ученици от Частно средно училище „Артис“ с профил „Изобразително изкуство“ и ги поздрави за желанието им да развиват своите таланти в процеса на образование.

19 юни 2024 | 12:12
Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна