НОВИНИ

2022-04-28 16:04:00

Държавният глава Румен Радев в Мадрид: България и Испания имат отличeн политически диалог и това е солидна основа за развитие на двустранните отношения

Партньорството в енергетиката, икономиката и сигурността бяха акценти на срещите на президента с министър-председателя Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет
 
България и Испания имат отличен политически диалог, който се гради на взаимно доверие, и това е солидна основа за развитие на двустранните отношения. Това заяви държавният глава пред журналисти в Мадрид. Президентът Румен Радев е на посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години. „Приемам поканата към български президент да посети за първи път Испания след 1999 година като знак за амбицията и на двете страни да развиват своите отношения много по-интензивно“, подчерта държавният глава. 
 
В Мадрид президентът Радев разговаря с министър-председателя Педро Санчес и с председателя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Меричел Батет. Партньорството в енергетиката, икономиката и сигурността, както и рисковете за Европа, които произтичат от войната в Украйна, бяха акценти на двете срещи. Обща бе позицията, че преодоляването на многобройните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки на ЕС и особено социално-икономическите последици от войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията, изискват взаимодействие и взаимна подкрепа в рамките на съюза. Европейският съюз остава единен в защитата на принципите на демокрация и върховенство на правото, беше подчертано на двете срещи.
 
Румен Радев подчерта, че потенциалът за сътрудничество между България и Испания е огромен и открои развитието на високите технологии, съвместното разработване и внедряване на отбранителна техника и изграждането на „зелена икономика“. „Испания е втората по големина туристическа дестинация в света с целогодишен туризъм. Това е нещо, което ние също трябва да направим в България, следвайки този много развит опит“, отбеляза Румен Радев и открои, химическата индустрия, биотехнологиите и селското стопанство като особено перспективни сфери от взаимен интерес.
 
Прилагането на Плановете за възстановяване и устойчивост на България и Испания са допълнителна важна област, в която двете държави могат да си партнират, беше общата позиция по време на срещата на Румен Радев с Педро Санчес.
 
Държавният глава изрази признателността на страната ни за подкрепата на Испания в охраната на българското въздушно пространство, което укрепва съюзническите отношения между двете страни.
 
ЕС трябва отсега да вземе превантивни мерки, за да не бъде тежко засегнат от вторичните ефекти на войната в Украйна и да не се стигне до продоволствена криза в съседните на Европа региони, която да генерира нова миграционна вълна към Стария континент, призова още Румен Радев. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да бъде надежден партньор и в рамките на възможностите си ще доставя зърнени храни за Испания. Изключително важно е обаче да се съхранят и възможностите за доставки на зърнени храни от Украйна, която е вторият по-големина износител на зърнени култури в Европа и чиито черноморски пристанища в момента са блокирани. „Ние правим всичко възможно включително с българската общност в Украйна, която взема голям дял в производството на пшеница, да направим така че да помогнем износът да се осъществи“, допълни президентът като подчерта, че  това е въпрос на работа на двете правителства.
 
Румен Радев изрази признателността си за доброто отношение на институциите в Испания към голямата българска общност в страната, която надхвърля 200 000 души и е отлично интегрирана в испанското общество, като съхранява и активни връзки с България.
  
В отговор на журналистически въпрос за изпращането на военна помощ от България за Украйна президентът напомни, че за разлика от други държави, България има огромна историческа общност в Украйна и стотици хиляди наши сънародници вече са в зоната на конфликта. Румен Радев отново призова за отговорно отношение по темата и добави, че позицията на страната ни се разбира от много европейски лидери и е време да се разбере и от някои български политици.
 
Попитан какви са възможностите за решаване на проблема с газовите доставки за България, Румен Радев посочи, че темата  "е в полето на изпълнителната власт", но решенията на правителството трябва да водят до това „цената за българските потребители и индустрия е да е възможно най-ниска“. 
 
"Цинично е в енергийно най-бедната държава в Европейския съюз, с най-бедното население, да кажеш, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо", заяви Румен Радев. Президентът подчерта, че някои хора могат да плащат по-скъпо, но голяма част от обществото ни „е на ръба“ и не може да плаща и апелира тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо и взимат решенията, да помислят за хората, които нямат тази възможност. „Най-важно, за нас е каква ще е цената. Правителството трябва да вземе предвид всички тези фактори, цената на първо място, и тогава да намери решение“, коментира президентът.
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 май 2022 | 16:04
Да се обявяваме категорично против всеки опит за пренаписване на историята на кирилските букви, призова Илияна Йотова

20 май 2022 | 16:04
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха днес на „Дондуков“ 2 ученици от калоферското Средно училище „Христо Ботев“. Децата и техните учители представиха неговата история и програма, посветена на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий и делото на Христо Ботев.

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.