НОВИНИ

2022-05-11 15:27:00

Вицепрезидентът Йотова беше гост на 150-годишнината на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село

 
 
На празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на 150-годишнината на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Ново село, област Видин. В школото се обучават 120 ученици, по-голяма част от които са със специални образователни потребности, от домове за деца, лишени от родителска грижа, с нисък социален статус. Училището работи по различни проекти, включително и с родители.
 
Ръководството е въвело и две професионални направления – логистика на товари и услуги и лозаро-винарство. „Далновидно ръководството се е обърнало към професионалната сфера, за да даде занаят на учениците“, посочи вицепрезидентът и определи като голяма грешка ликвидирането на техникумите, тъй като днес пазарът на труда страда от липсата на специалисти.
 
Илияна Йотова благодари на учители, родители, деца, местната власт и общността, че поддържат живо училището, защото „няма по-тъжна гледка от затворено с тежък катинар школо“. „Прекланям се пред труда на учителите, които се справят с всякакви трудности в малкото село, за да обучават и възпитават нашите деца, да развиват талантите им, да им дават бъдеще“, заяви в приветствието си вицепрезидентът.
 
„През 1872 г., когато още я няма българската държава на световната карта и българският народ е под робство, в Ново село отваря врати училище, благодарение на родолюбиви българи, които отделят и последния си залък за това дело. Помним и предаваме на децата си този светъл пример“, посочи Йотова и подчерта, че днес нямаше да я има свободна и независима България, ако не бяха православната вяра и образованието, които ни съхраниха през тъмните векове.
 
„Пътят на знанието чака вашите стъпки“, обърна се вицепрезидентът към учениците.
 
Илияна Йотова посочи, че Северозападният регион трябва да бъде приоритетен в програмите за излизане от кризата, в проектите за възстановяване. „Омръзна ни да слушаме за стратегии, техният успех е обратнопропорционален на перспективата пред хората тук. Време е за реална работа“, заяви вицепрезидентът.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 май 2022 | 16:04
Да се обявяваме категорично против всеки опит за пренаписване на историята на кирилските букви, призова Илияна Йотова

20 май 2022 | 16:04
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха днес на „Дондуков“ 2 ученици от калоферското Средно училище „Христо Ботев“. Децата и техните учители представиха неговата история и програма, посветена на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий и делото на Христо Ботев.

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.