НОВИНИ

2022-05-14 15:48:00

Президентът Радев: Единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа

Единствено от политиката на правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалира в политическа криза. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес.  
 
„Най-важното е да не се допуска дефицит на доверие“, подчерта президентът и допълни, че никое правителство не може да води страната през тежки кризи при липса на такова. По думите на Румен Радев задълбочаващите се протести, означават, че дефицитът на доверие се задълбочава и единственото устойчиво решение във времето е открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и да се уважат мненията на всички страни.

Запитан за утвърдената от КЕВР цена на природния газ за месец май, президентът изтъкна, че е необходима устойчивост на решенията. Той припомни, че чак в средата  на май, при вече обявени прогнозни цени за юни и юли, става ясна цената за настоящия месец. По думите му в случая ценовата политика на „Булгаргаз“ е неразбираема и „извън икономическата и управленската логика“. Румен Радев подчерта, че бизнесът и потребителите искат предвидимост, която е особено важна в условията на криза. „Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще. А по-ниските цени да бъдат дългосрочна политика на българското правителство“, коментира още държавният глава.
 
В отговор на въпрос дали е уведомен от премиера с кого е  сключил договор за доставка на природен газ в САЩ и каква ще е неговата цена, президентът заяви, че правителството трябва да уведомява българските граждани и българския бизнес за това, за да имат възможност да калкулират своите разходи.  
 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 май 2022 | 16:04
Да се обявяваме категорично против всеки опит за пренаписване на историята на кирилските букви, призова Илияна Йотова

20 май 2022 | 16:04
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха днес на „Дондуков“ 2 ученици от калоферското Средно училище „Христо Ботев“. Децата и техните учители представиха неговата история и програма, посветена на славянските първоучители светите братя Кирил и Методий и делото на Христо Ботев.

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.