НОВИНИ

2022-06-20 19:56:00

Президентите Румен Радев и Александер Ван дер Белен проведоха среща в Рига

България и Австрия имат активно икономическо и инвестиционно сътрудничество, споделят общи позиции по много теми от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство. Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен, които проведоха днес среща в рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

На срещата бяха обсъдени възможностите за транспортиране на зърнени храни от Украйна по река Дунав, поради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев посочи по време на разговорите, че предложението на Френското председателство за европейската интеграция на РСМ e стъпка в правилната посока, но от изключително значение е двустранният протокол, който България и РСМ ще подпишат като неразделна част от преговорната рамка, да дава ясни срокове и гаранции за решаването на всички отворени въпроси. Предстои да бъде направен и експертен анализ на съдържанието на двустранния протокол.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юни 2022 | 18:06
Разговорът на Румен Радев и Магдалена Андерсон се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО, която се провежда в испанската столица.

29 юни 2022 | 14:02
Местната власт, често пъти въпреки държавата, е винаги на своя пост и се грижи за своите граждани, заяви Илияна Йотова

29 юни 2022 | 12:12
За България е важно да интегрира отбранителната си индустрия във водещите технологични и производствени проекти на НАТО, заяви държавният глава в Мадрид

28 юни 2022 | 13:01
Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарната група на „Възраждане“ в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство