НОВИНИ

2022-08-02 13:27:00

Президентът: Националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим

На служебното правителство се пада нелеката задача да търси решения за наследените кризи, без да разполага с механизмите на работещо Народно събрание, заяви служебният министър председател Гълъб Донев
 
Слово на Президента на Република България Румен Радев:
 
Уважаема госпожо вицепрезидент, 
Уважаеми господин министър-председател,
Уважаеми госпожи и господа министри,
 
Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията на Република България. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. 
 
Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни: обществена умора от острото политическо противопоставяне; вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), забуксувала правосъдна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС.
 
На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и в света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на Въоръжените ни сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса. 
 
Пряко следствие от войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в следващите месеци. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да са интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.
 
Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяването на ръста на цените.
 
Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за така нареченото строителство на автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти. Но очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж. 
 
Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате още от първия ден на вашето управление и които, съм убеден, ще поглъщат цялото ви време, пред вас стоят и други важни задачи – вие трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а и във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. 
 
Разбира се, основната задача на всеки служебен кабинет е организирането на изборите. Аз съм убеден, че ще я решите успешно така, както го направиха и предишните три служебни кабинета. 
 
Уважаеми госпожи и господа служебни министри,
 
Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитание от динамиката на събитията. 
 
Управлението на страната в кризисна ситуация при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и изборът ми за служебен министър-председател се спря на г-н Гълъб Донев. Г-н Донев бе неизменно в моите служебни правителства министър на труда и социалната политика и вицепремиер и в цялостната си дейност до момента е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции.
 
Служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи ще бъде Иван Демерджиев;
Лазар Лазаров за служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;
Христо Алексиев за служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;
Атанас Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Росица Велкова за служебен министър на финансите;
Димитър Стоянов за служебен министър на отбраната;
Асен Меджидиев за служебен министър на здравеопазването;
Иван Шишков за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
Сашо Пенов за служебен министър на образованието и науката;
Николай Милков за служебен министър на външните работи;
Крум Зарков  за служебен министър на правосъдието;
Велислав Минеков  за служебен министър на културата;
Росица Карамфилова за служебен министър на околната среда и водите;
Явор Гечев за служебен министър на земеделието;
Никола Стоянов за служебен министър на икономиката и индустрията; 
Росен Христов за служебен министър на енергетиката;
Александър Пулев за служебен министър на иновациите и растежа;
Илин Димитров за служебен министър на туризма;
Весела Лечева  за служебен министър на младежта и спорта;
Георги Тодоров за служебен министър на електронното управление.
 
Уважаеми госпожи и господа служебни министри,
 
Благодаря ви за куража да поемете отговорност за управлението на страната в труден за всички момент. Вярвам, че ще получите подкрепа в тежки моменти  от българското общество, което иска да види управление, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено около обществения интерес. 
 
Двете служебни правителства от миналата година доказаха, че е възможно единение на политици от различни хоризонти в името на България. Този модел не беше продължен от последвалото редовно правителство и това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика по отношение на отстояването на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България.
 
Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво и отговорно мнозинство. На него ще се падне да решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена. 
 
Искрено ви желая успех и на добър час! 
 
Слово на служебния министър-председател на Република България Гълъб Донев:
 
Уважаеми господин президент, 
Уважаема госпожо вицепрезидент, 
Уважаеми колеги министри, 
Уважаеми журналисти,  
Уважаеми гости,
 
В такъв момент обикновено се изказва благодарност за доверието и се заявява готовност за справяне с огромната отговорност, с която е свързан постът на министър-председателя. И аз ще го направя - не само заради очакването, че така се прави, а защото знам от личен опит, че отговорността към хората и доверието на хората те пазят от загуба на равновесие, без значение колко високо в управленската йерархия на държавата се намираш. 
 
Научих много неща за себе си от медиите в последните месеци. Ще си позволя да ви кажа нещо сам за себе си: Не губя равновесие от високото. И не търся „вратичката“ на Закона. 
 
По силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и министрите, на които дава своя кредит на доверие. 
 
Г-н президент, благодаря Ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време, натежало от кризи. 
 
Понеже разполагам с опит и наблюдения за отговорностите както на редовен, така и на служебен кабинет, убедено твърдя, че служебното правителство не е Б-отбор в управлението на държавата. И това не е някаква моя маркетингова приумица. Това отсъжда основният закон.  
 
Днес предстои встъпването в длъжност на 100-тното поред правителство на Република България. 100-тното правителство, което няма да разполага със 100 дни толеранс. На нас се пада нелеката задача да търсим решения за наследените кризи, без да разполагаме с механизмите на работещо Народно събрание.  
 
От колегите си вицепремиери и министри очаквам работа на 100 процента по следните направления:   
  
Организирането и провеждането на честни избори;
Възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата;
Намиране на изход от всички завещани кризи;
Сваляне на политическото напрежение;
Продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост. 
 
Клетвата, която ще положим след малко, определя безусловно принципите, които ще ни ръководят: Да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. 
 
Уважаеми колеги, не забравяйте тези думи, те не са само протоколно изречение, не ги оставяйте в тази зала. Това е клетвата, с която ще носим отговорност за съдбините на Родината и на нашите сънародници.
 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 юни 2023 | 12:12
В словото си държавният глава открои приноса на посланик Ли Хо-шик за задълбочаване и активизиране на сътрудничеството между Република България и Република Корея

7 юни 2023 | 18:06
Президентът Румен Радев се срещна с младежи от Студентския дипломатически клуб към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

6 юни 2023 | 18:06
Слово на държавния глава Румен Радев, който прие на „Дондуков“ 2 състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 г.

6 юни 2023 | 18:06
На срещата в Братислава бяха обсъдени теми като изграждането на отбранителния потенциал на Източния фланг от Балтийско до Черно море, разходите за отбрана, както и политиката на „Отворени врати“ на Алианса