НОВИНИ

2022-08-05 13:38:00

Вицепрезидентът подкрепи инициативата на община Левски за скулптурна композиция на Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков

 
 
Последните седем месеца бяха изгубени за българската култура, изрази тревога Илияна Йотова
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи инициативата за създаване и поставяне в град Левски на скулптурна композиция „Земляците“ – на Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков. Йотова беше гост на общоградското събрание за учредяване на инициативен комитет за реализиране на идеята. Автор на проекта е скулпторът Борис Борисов. Вицепрезидентът е патрон на инициативата по покана на кмета на община Левски Любка Александрова. 
 
„Няма българин, малък или голям, който да не обича тези три велики личности“, посочи Йотова и сподели лични спомени от познанството си с Дончо Цончев. „Рядка привилегия е човек да общува с него. Няма да забравя думите му, че е добре да се стремиш да се развиваш и да вървиш нагоре в професионалния път, но най-важно е израстването на душата ти“, заяви вицепрезидентът.
 
„Парцалев умееше да ни разсмива, но през смеха и чудесните му роли прозираха и доста горчивина и истини за живота“, изтъкна Илияна Йотова.
 
„Човекът ураган Григор Вачков влизаше със своите роли във всеки български дом и ставаше част от всяко българско семейство“, посочи вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова благодари на кмета на община Любка Александрова за инициативата и на всички, които я подкрепят. Те, от своя страна, благодариха на президентската институция и на вицепрезидента за ангажираността към развитието на българската култура.
 
„Последните седем месеца бяха загубени за българската култура. Кризите не са оправдание за липсата на грижа за българската култура. Българската нация е жива повече от 13 века заради духовността и културата. Нямаме право да прекъсваме тази традиция“, категорична е Йотова.
 
Вицепрезидентът посети строежа на летния театър и разгледа обществена колекция „Георги Парцалев“ с вещи на актьора.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

10 август 2022 | 12:12
Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в София от 31 май до 3 юни 2023 г., бе във фокуса на среща на „Дондуков“ 2 между президента Румен Радев и председателя на Българската асоциация за европейско право Александър Арабаджиев, който е и българският съдия в Съда на ЕС в Люксембург.

9 август 2022 | 12:12
Президентът: Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения

5 август 2022 | 20:08
В сложната и напрегната политическа обстановка трябва да бъдат подкрепяни хората на изкуството и културата, които продължават да работят всеотдайно за България. Това заяви президентът Румен Радев, който днес откри Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец

5 август 2022 | 20:08
Определени посредници и лобисти губят нервите си при мисълта, че може да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която сами предизвикаха, заяви държавният глава пред журналисти