НОВИНИ

2022-09-15 12:55:00

Държавният глава: България е просперирала, когато е имала силно образование и училището е преподавало не само знания, но e възпитавало и в любов към Родината

 
 
 
Следващият парламент и редовно правителство трябва да направят така, че българското образование да бъде издигнато в стратегически национален приоритет, заяви президентът Румен Радев на първия учебен ден
 
През вековете България е просперирала, когато е имала силно образование и училището е преподавало не само знания, но е възпитавало и в любов към Родината. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод първия учебен ден. Държавният глава участва в тържественото откриване на учебната 2022/2023 година в 43-о ОУ „Христо Смирненски“ в София, което тази година навършва 115 години. 
 
Президентът посочи, че очаква следващият парламент и редовно правителство да погледнат с още по-голямо внимание към българското образование. „То трябва да бъде издигнато в стратегически национален приоритет“, заяви държавният глава. По думите му учебно-материалната база следва да бъде усъвършенствана, да бъдат въведени нови форми и иновативни методи на обучение, а престижът и мотивацията на българския учител да бъдат издигнати. 
 
„Трябва да бъдат защитени българската история, език и литература в учебниците, които през последните години са подложени на редица посегателства“, посочи още президентът Румен Радев.
 
В отговор на въпрос държавният глава заяви, че служебното правителство ще направи всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на отопление през предстоящия зимен сезон.
 
„Без мисията и високоблагородния труд на учителите българската просвета и бъдеще са поставени на карта“, обърна се президентът към българските учители. Той изрази признателност към тях за тяхната любов и всеотдайност към децата. „Отговорността на нашите учители е голяма, защото именно от училището зависи дали децата ни ще се изградят като достойни граждани на Родината, готови да посрещат нови предизвикателства и да градят достойното ни бъдеще като нация“, заяви държавният глава.
 
В приветствието си към учениците, учителите и родителите, които присъстваха на празничното събитие, президентът Румен Радев пожела  на най-малките, които прекрачват за първи път прага на училището, „много здраве и низ от успехи по трудния, но светъл път на познанието“. Той отбеляза, че 43-о ОУ „Христо Смирненски“ съхранява своите славни традиции и ги съчетава по най-добрия начин с нови, съвременни форми и методи на обучение.
 
По-рано държавният глава и директорът Снежина Георгиева откриха барелеф на Христо Смирненски в училището. Бюстът на патрона на учебното заведение е случайно намерен в началото на годината, захвърлен до кофи за смет, но впоследствие е възстановен със средства, събрани чрез базар от училищната общност, и с подкрепата на Къща музей „Христо Смирненски“. „Давате невероятен пример за родолюбие и гражданска отговорност на нашите деца“, заяви президентът по повод спасяването на паметника. „Гордея се с вас и с примера как трябва да се отстоява всяка благородна кауза още от най-ранна възраст, как трябва да помним и да пазим нашата история и да я предаваме на следващите поколения“, каза още държавният глава.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 юли 2024 | 17:05
Държавният глава се срещна с генералния секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Джаган Чапагейн

23 юли 2024 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе среща със специалния представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин

23 юли 2024 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос

23 юли 2024 | 12:12
Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет