НОВИНИ

2022-09-26 19:16:00

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Японско-българската асоциация и генерален директор на Японско-българската фондация Акико Игая. В срещата участваха посланикът на Япония у нас Хироши Нарахира, Акира Кокетсу – член на управителния съвет на Японско-българската асоциация и член на настоятелството на Университета Ямагата, Хидеки Мураяма – декан на Аграрния факултет в Университета Ямагата.

Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев. Държавният глава открои постиженията на редица български компании в тази сфера, както и наскоро открият в София Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“. Откроено бе и значението на научния и образователен обмен между двете държави.

Като особено перспективна сфера в двустранните отношения бе подчертано земеделието и производството на храни. Държавният глава отбеляза интереса на страната ни към внедряването на автоматизирани системи в областта на селското стопанство, както и възможностите на страната ни да произвежда големи количества висококачествена и екологично чиста продукция.    


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

2 декември 2022 | 18:06
Българският държавен глава проведе телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер

2 декември 2022 | 17:05
Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря на „Дондуков“ 2 с участници в проекта „НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“. Инициатори на кампанията, която се провежда под патронажа на вицепрезидента, са от международната организация „Зонта Интернешънъл“, конкретно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония, в партньорство с националните институции и неправителствения сектор.

2 декември 2022 | 15:03
Държавният глава участва в откриването на изследователски център на водеща компания в автомобилната индустрия

2 декември 2022 | 13:01
Държавният глава удостои НСА с Почетен знак на президента по случай 80-ата годишнина от основаването й