НОВИНИ

2022-10-19 10:12:00

Президентът: Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от бушуващата война в съседство

Избирателите ще се почувстват предадени, ако парламентарното време на 48-ото Народно събрание бъде удавено в скандали, а не в решения за борбата с бедността, заяви Румен Радев в обръщението си към народа и новоизбраните депутати

Уважаеми г-н председателстващ,
Уважаеми г-н министър-председател,
Уважаема г-жо Вицепрезидент,
Уважаеми членове на Конституционния съд,
Уважаеми министри,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми представители на съдебната власт,
Уважаеми г-н председател на Висшия адвокатски съвет,
Уважаеми президенти и председатели на Народното събрание,
Уважаеми г-н началник на отбраната,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми представители на религиозните общности в  България,
Дами и господа,
Скъпи сънародници,

Позволете ми в деня на Иван Рилски, който през целия си жизнен път призоваваше за смирение на тези, които управляват, и за единство на нашия народ, да ви благодаря за поканата и възможността да приветствам от тази висока трибуна всички вас, народните избраници, на които българите гласуваха доверие да ги представлявате.

Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност, на воля в тези трудни за България и Европа времена.

Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Ключът е именно във вас - в ръководствата на представените тук партии. Но е нужен разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. Паралелно с основната задача – съставяне на правителство, всички съзнаваме, че 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, чието решаване следва да бъде от този парламент, независимо колко дълго време ще съществува. Затова и парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, с високите цените, с ниските доходи, а социалната криза неизбежно влече и ръст на престъпността и тук мерките трябва да бъдат решителни и незабавни.

Всички знаем, че е редно бюджетът за 2023 г.  да бъде приет до края на годината. Затова се надявам бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства. Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. И ако стигнем дотам, аз ще призова към него да се подхожда професионално и отговорно, а не предизборно. Очаквам също така да се разгледат и разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоресурсите.

Наред с усилията, които полагаше и продължава да полага служебното правителство за овладяването на кризите, то все пак успя в рамките само на 2 месеца да разработи проектозаконите за Плана за възстановяване и устойчивост и очаквам те да бъдат разгледани и приети в спешен порядък. Не само заради очакваното финансиране, а най-вече заради ролята на тези закони за отключването на важни и дългоочаквани реформи – за укрепване на държавността, утвърждаване на върховенството на правото, борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор, за цялостна модернизация на икономиката и на страната.

Не мога да отмина и все по-болезнената за обществото ни напоследък тема за липсата на достатъчно ефективни законови механизми за налагане на справедливост и възмездие при престъпления, при злоупотреба с власт, при грубо погазване на закона по пътищата от пияни и дрогирани шофьори, които продължават да отнемат живота на невинни хора. Очаквам наистина сериозни мерки, защото ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото ни.

Разбира се, има нужда от ясни позиции и активна законодателна дейност за задълбочаване на нашата европейска интеграция и ускоряване на нашето социално-икономическото развитие. Защото България не може да си позволи да остане в периферията на Европа и встрани от семейството на развитите държави.

Основен приоритет в работата на парламента и правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност. Днес, в тази обстановка, това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет, повишаването на оперативната съвместимост със съюзниците и ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили, която буксува от години. Затова и още днес служебното правителство ще внесе приетата от него Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната и проекта за вторите осем самолета. Надявам се те да бъдат разгледани в ускорен порядък и приети и нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика, защото без сигурност няма инвестиции и силна икономика, а също така няма и пълноценна социална политика.

Този парламент е изправен и пред тежката отговорност да вземе решение дали в условия на влошаваща се среда за сигурност България ще загуби въздушния си суверенитет.

Уважаеми народни представители,

Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Хората, които народът избира да  управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната ни. Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който бушува. Българските избиратели и Историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната.

Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Имало ги е преди, за съжаление, някои го правят и днес. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48-ото Народно събрание.

Желая ви успех във вашата високоотговорна мисия.

На добър час!

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 юли 2024 | 17:05
Държавният глава се срещна с генералния секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Джаган Чапагейн

23 юли 2024 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе среща със специалния представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин

23 юли 2024 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос

23 юли 2024 | 12:12
Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет