НОВИНИ

2022-11-03 12:43:00

Румен Радев: Всеотдайността, волята и куража в името на общото благо неминуемо заслужават признание

Държавният глава отличи изявени българи с Почетния знак на президента

За мен е удоволствие да връча заслужени отличия на четирима от съвременните будители – стожери на духа, съзиданието, на стойностните каузи, креативните идеи и научни пробиви, за техния безспорен принос за развитието на страната ни и по повод на техните годишнини. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към изявени българи, които на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 удостои с Почетния знак на президента. Отличието получиха проф. д.б.н. Диана Петкова, доц. д-р Георги Паскалев Сафев, арх. Костадин Сандев и Анжел Вагенщайн.

В приветствието си държавният глава подчерта, че церемонията е израз на признанието на обществото ни за всеотдайността, духовната сила и професионализъм на отличените и за техния респектиращ пример. „Вие доказахте, че сливайки талант, всеотдайност, воля и кураж в името на общото благо и възхода, това неминуемо печели заслужено признание“, посочи Румен Радев.  
 
Проф. Петкова бе отличена за значимите й заслуги към образованието и науката и за цялостен принос за развитие на науката и Съюза на учените в България. Нейните световни открития дават на медицината механизма за лечение на социално значими заболявания като инсулт и инфаркт. През 2012 г. получава награда „Златна книга за принос към развитието на българската наука“ на Съвета на европейската научна и културна общност, а от 2016 г. е председател на Съюза на учените в България.

Доц. Паскалев  бе награден за цялостния си принос в развитието на българското медицинско образование и по повод неговата 80-годишнина. Избиран е два мандата за ректор на Медицинския университет в Пловдив, а от 2012 г. е почетен ректор на университета. През 2003 г. той въвежда англоезично обучение в българското медицинско образование, което насърчава приема на чуждестранни студенти в България, и основава Фармацевтичния факултет при Медицински университет – Пловдив. През 2010 г. създава и ръководи „Технологичен център за спешна медицина“ при университета, а през 2011 г. изгражда най-модерния и професионално оборудван аудиторен медицински комплекс в страната. Автор е на 4 монографии и над 80 публикации в наши и чужди медицински издания.
 
Арх. Сандев  бе награден за приноса му в градоустройството на Благоевград и Банско и във връзка с неговата 75-годишнина. Като съветник на Общинския съвет Благоевград и заместник-кмет участва в реконструкцията и новото строителство на града. По негово предложение и с активното му участие е запазен старият център на Благоевград. Автор е на градоустройствените планове на редица квартали в града.

Анжел Вагенщайн, чието отличие бе получено от неговата внучка Жаклин Вагенщайн, бе награден за изключителния му принос към българската култура и духовно развитие и по повод неговата 100-годишнина. В приветствието си президентът отбеляза значимите заслуги на Анжел Вагенщайн за развитието на страната ни и неотклонно отстояваните в тежки времена свобода, просветеност и достойнство, както в своето творчество, така и в живота.

Изтъкнат сценарист, писател и интелектуалец, той е сред знаковите имена в културния и обществения живот на България. Автор е на над 50 сценария за филми, а от 90-те години се отдава на писателска дейност. Книгите му са преведени на множество езици. Носител е на престижни български и чуждестранни отличия. По време на Втората световна война участва в съпротивителното движение, за което има смъртна присъда.

От името на наградените проф. Диана Петкова изказа признателност за оказаната чест. „Ще продължим да работим в тази насока, да прославяме науката и културата на България“, посочи тя. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

25 май 2024 | 20:08
Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предци със стремежа им към свобода, справедливост, независимост и съвършенство. Това заяви президентът Румен Радев днес в Будапеща, където заедно с унгарския си колега Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави.

25 май 2024 | 20:08
България ще продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси, заяви президентът Румен Радев в разговорите си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок и с премиера Виктор Орбан при официалното си посещение в Будапеща

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова