НОВИНИ

2022-12-02 13:19:00

Президентът Радев: Националната спортна академия създава не само прославящи България шампиони, но и гради родолюбие и национално достойнство

Десетилетия наред Националната спортна академия „Васил Левски“  доказва с пример необходимостта от спорта за бъдещето на нацията. От основаването си академията остана вярна на мисията да утвърждава ценностите на спорта, олимпийските идеали и развитието на спортната наука, но и допринася за изграждането на родолюбие, чест, гордост и национално достойнство. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото отбелязване на 80-ата годишнина от основаването на НСА.

По случай празника държавният глава удостои НСА с Почетен знак на президента. Отличието прие ректорът на академията проф. Николай Изов.

В приветствието си Румен Радев посочи, че през изминалите 80 години НСА е създала плеяда от европейски, световни и олимпийски шампиони, които са дарили българите с гордост и са прославили името на родината по целия свят. Президентът изрази признателност на преподавателите и ръководството на висшето училище, че са допринесли за изграждането на невероятната българска спортна школа, превърнала се в световен стандарт. „НСА създаде спорни специалисти, методисти, учители по физическо възпитание, които продължават да разпалват искрата на спорта сред младите хора“, заяви Румен Радев и отбеляза приноса на академията за развитието на спортната наука в България.

Държавният глава посочи, че само здрава и дееспособна нация може да постигне значими национални цели. Бъдещето принадлежи на онези държави, които развиват граждани с висока физическа дееспособност и психическа устойчивост, каза Румен Радев, като открои значението на масовия спорт от най-ранна детска възраст и родолюбивото възпитание. „НСА допринася за изграждането на духа и идеалите на нацията, възпитава борбеност и укрепва българския дух“, заяви президентът.

Към студентите държавният глава се обърна с пожелание не само да си поставят високи олимпийски цели, но и да се изграждат като лидери, от които страната ни ще има нужда. Румен Радев благодари на НСА за подкрепата, която оказва за инициативата „Спортувай с президента“.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

7 февруари 2023 | 13:01
Заявените амбиции на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата антибългарска кампания в страната, довела до престъпления от омраза като палежи и стрелба срещу български културни клубове и насилие срещу македонски българи и български граждани, също бе сред изразените позиции от президента Радев.

6 февруари 2023 | 22:10
България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез партньорствата, укрепващи нашата икономическа и енергийна сигурност, които са в интерес на съседните ни държави, партньори и съюзници в ЕС и НАТО.

6 февруари 2023 | 19:07
Държавният глава посети една от най-бързоразвиващите се български компании в сферата на наносателитните технологии и услуги EnduroSat

6 февруари 2023 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна с Христиан Пендиков