НОВИНИ

2022-12-02 15:05:00

Румен Радев: Насърчаването на компании, които внасят висока добавена стойност в икономиката, е пътят за развитие пред България

Държавният глава участва в откриването на изследователски център на водеща компания в автомобилната индустрия

Насърчаването на компании, които внасят висока добавена стойност в икономиката, е пътят за развитие пред България. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по откриване на първия за Европа изследователски и развоен център на компанията „Нидек“ – една от най-големите компании в автомобилния сектор в Япония. Компанията е водещ производител на електронни устройства за автомобили с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни. С откриването на изследователския център в София компанията за първи път влиза на българския пазар. Първоначалната инвестиция е в размер на 3,5 млн. долара, а до края на 2023 г. се очаква броят на заетите инженери да достигне 100 души. В България „Нидек“ ще проектира инвертори за хибридни и напълно електрически превозни средства, което включва както хардуер, така и софтуер.

Президентът отбеляза съществения принос на изградения в България изследователски и развоен център на японската компания за развитието на аутомотив индустрията в страната, която бележи постоянен ръст и вече формира 12 % от БВП.

Държавният глава определи Япония като ключов партньор в търговско-икономическите отношения и открои задълбочаващото се сътрудничество в областта на високите технологии като перспектива за развитие на нов модел на отношенията между бизнеса, институциите и обществото. България високо цени предвидимостта и коректността на японските компании, които инвестират у нас, подчерта президентът Радев.

Сред участниците в събитието бяха директорът на „Нидек Европа“ Филип Марке, президентът на „Нидек Елесис“ Такаши Фурухаши, посланикът на Япония у нас Нарахира Хироши, заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов и кметът на София Йорданка Фандъкова.


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

7 февруари 2023 | 13:01
Заявените амбиции на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата антибългарска кампания в страната, довела до престъпления от омраза като палежи и стрелба срещу български културни клубове и насилие срещу македонски българи и български граждани, също бе сред изразените позиции от президента Радев.

6 февруари 2023 | 22:10
България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез партньорствата, укрепващи нашата икономическа и енергийна сигурност, които са в интерес на съседните ни държави, партньори и съюзници в ЕС и НАТО.

6 февруари 2023 | 19:07
Държавният глава посети една от най-бързоразвиващите се български компании в сферата на наносателитните технологии и услуги EnduroSat

6 февруари 2023 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна с Христиан Пендиков