НОВИНИ

2023-01-21 13:10:00

Румен Радев: Служебното правителство се превърна в контрапункт на феодализацията на Министерския съвет, на блокажа на институциите и застоя

Няма кой да разруши парламентарната демокрация, ако самите партии не го направят, посочи държавният глава в интервю пред Дарик Радио

Служебното правителство се превърна в контрапункт на феодализацията на Министерския съвет, на блокажа на институциите и застоя. Това заяви президентът Румен Радев в интервю пред Дарик Радио. Държавният глава посочи, че хората са видели как едно управление може да работи компетентно, сплотено, уверено и в екип. „Партиите може би се притесняват, защото хората ще търсят именно това от следващото редовно правителство“, отбеляза президентът. По думите му атаките срещу служебния кабинет вероятно са и заради това, че то реализира неизпълнените предизборни обещания на партиите.

„В стремежа си да избегнат отговорността за властта по време на криза, партиите се крият зад служебното правителство“, посочи Румен Радев като добави, че по този начин партиите прикриват собствената си немощ да постигнат съгласие и да се обединят около най-важните за страната приоритети, прехвърляйки вината върху служебното правителство и президента.

Държавният глава отхвърли твърденията за еднолична власт по време на управлението на служебния кабинет. „Атаката срещу служебното правителство е атака срещу Конституцията“, посочи президентът и припомни, че в Конституцията ясно е записано, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен да назначи служебно такова. Румен Радев препоръча на партиите, ако не им харесват Конституцията, да сформират конституционно мнозинство в Народното събрание и да премахнат институцията служебно правителство.

„Няма кой да разруши парламентарната демокрация, ако самите партии не го направят“, заяви президентът в отговор на думи, разменени вчера между председателя на БСП Корнелия Нинова и бившия министър-председател Бойко Борисов за сравнение между неговия модел и сегашното управление на държавата. „Моделът „Борисов“ се превърна в символ на „мутризация“ на институциите, корупция, опитомени медии и изкривяване на икономическите отношения в държавата“, припомни Румен Радев. Той добави, че внушенията за безконтролна власт на служебния кабинет са несъстоятелни, тъй като често се случва министри да бъдат подлагани на парламентарен контрол дори по цял ден. Държавният глава припомни, че бившият министър-председател Борисов не посещаваше с години парламента, а мнозинството му там криеше министрите му от контрол, премахнат беше и блиц контролът. „Сутрин депутатите гласуваха нещо, следобед по указание на премиера гласуваха обратното, отхвърляха собствените си мотиви“, каза още президентът.

В отговор на въпрос от водещия държавният глава посочи, че служебният министър-председател Гълъб Донев ще бъде начело и на следващото служебно правителство.

 

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 февруари 2024 | 14:02
Президентът Радев се срещна с представители на Експертния съвет към благотворителната инициатива и водещи специалисти по детско здравеопазване

21 февруари 2024 | 16:04
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента знаменитата българска актриса Цветана Манева

21 февруари 2024 | 14:02
Точно преди една година вицепрезидентът беше на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

20 февруари 2024 | 18:06
Президентът изрази готовност за среща с водещи компании от Германия за стимулиране на интереса на германския бизнес към България