НОВИНИ

2023-02-22 13:11:00

Президентът: Въоръжените ни сили са гарант за сигурността на България, а не донор за въоръжените сили на Украйна

 
 
Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година
 
Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на Въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна – това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага да си даде своите оръжия. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година. Анализът беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а във форума участва министърът на отбраната Димитър Стоянов.
 
Президентът поздрави военнослужещите, Щаба на отбраната и Министерството на отбраната за постигнатите през годината резултати, въпреки трудностите. Той изрази съжаление, че в представения анализ за състоянието на Въоръжените сили налице са същите проблеми като тези през миналата година. В усложнената среда за сигурност, променена драстично заради войната в Украйна, отново се отчита недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация. „Дори и в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи“, припомни президентът като допълни, че именно липсата на разбиране и консенсус в политическата класа за визия за развитието на Въоръжените сили е сред основните предизвикателства пред страната ни.
 
„Мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията, е дълбоко несъстоятелна“, заяви държавният глава. Той припомни, че прозорецът за т. нар. „триъгълни сделки“ вече е затворен, но дори и да е било възможно да се предостави техника за Българската армия, тя би била крайно недостатъчна на фона на необходимостта от цялостно превъоръжаване, а освен това при подобни сделки страната ни би заменила стари оръжейни платформи с друга стара техника. Той допълни, че подобна замяна би била съпътствана и със значителни логистични проблеми за Въоръжените ни сили.
 
„Всички, които настояват, че с концепцията „сливи за смет“ ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме“, посочи президентът Румен Радев. Той напомни, че като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили е длъжен да настоява отбранителният потенциал на Българската армия не да се отслабва в сложната обстановка, а да се съхранява и развива. По думите му истинска модернизация ще бъде постигната, когато отговорно редовно правителство и парламент се заемат с предложената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи. Президентът подчерта, че е необходимо България да планира осигуряването на значителни средства и да положи навременни усилия, тъй като страната ни вече е много закъсняла с модернизацията на Въоръжените си сили.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 февруари 2024 | 14:02
Президентът Радев се срещна с представители на Експертния съвет към благотворителната инициатива и водещи специалисти по детско здравеопазване

21 февруари 2024 | 16:04
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента знаменитата българска актриса Цветана Манева

21 февруари 2024 | 14:02
Точно преди една година вицепрезидентът беше на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

20 февруари 2024 | 18:06
Президентът изрази готовност за среща с водещи компании от Германия за стимулиране на интереса на германския бизнес към България