НОВИНИ

2023-03-16 13:32:00

Вицепрезидентът беше гост на 30-ата годишнина на Факултета за френско обучение по електроинженерство на Техническия университет в София

Академичното ръководство награди Илияна Йотова със златен медал за развитие на франкофонското висше образование в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на честването на 30-годишнината на Факултета за френско обучение по електроинженерство на Технически университет – София. Йотова благодари на създателите и преподавателите във факултета, които определи като визионери, знаещи широките възможности, които отваря обучението на френски език. „Факултетът е акредитиран от най-старата в Европа Френска акредитираща институция в техническите науки. Осъзнаваме възможностите на франкофонската общност за обмяна на опит, за развитие. С българските си дипломи инженерите от факултета са търсени специалисти навсякъде в Европейския съюз, в много страни от Азия“, посочи вицепрезидентът.

Годишнината на Факултета за френско обучение по електроинженерство е първото събитие от програмата за 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. „Заедно с Министерство на външните работи сме подготвили амбициозна програма с интересни събития, за да отбележим по достоен начин тази знакова годишнина. Преди повече от 30 години чрез Франкофонията д-р Желю Желев отвори първия прозорец за България пред Европа и света“, изтъкна Илияна Йотова.

„Франкофонската общност обединява 88 държави и над 321 млн. души по света, от които над 93 млн. са ученици и студенти, които учат френски език. Езикът дава чувството за общност с много възможности за реализация, за смели идеи за бъдещето, за връзки между младите хора“, посочи вицепрезидентът.

Академичното ръководство на Техническия университет награди Илияна Йотова със златен медал за развитие на франкофонското висше образование в България и във връзка с 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

27 март 2023 | 17:05
Президентът се срещна с представители на борда на директорите на "Юробанк Груп"

27 март 2023 | 14:02
Държавният глава Румен Радев прие в президентската институция ученици от 3-и клас на 81 Средно училище „Виктор Юго“ в София по случай предстоящото настъпване на празника Лазаровден.

26 март 2023 | 12:12
Илияна Йотова участва в честването-поклонение в София за Деня на Тракия

24 март 2023 | 19:07
Осигуряването на коридори за износ на продукция от Украйна не трябва да води до изкривяване на българския пазар и увреждане на интересите на нашите селскостопански производители, посочи държавният глава пред журналисти в Брюксел