НОВИНИ

2023-07-19 15:09:00

Подлост е да изваеш политическия си облик като „борец“ срещу мафията, а после да й слугуваш, заяви Румен Радев

Необходима е внимателна оценка на риска от прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“, посочи държавният глава

Този, който извая целия си политически облик като „борец“ срещу мафията, наричана  от него „Борисов“, и срещу задкулисието, наричано от него „Пеевски“, в момента не просто се прегърна с тях, а им слугува. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг днес в отговор на въпрос за изказване на съпредседателя на ДБ по адрес на държавния глава.

Явно Христо Иванов прави всичко възможно, за да бъде забравена по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели, и предаде своите принципи и ценности, посочи Румен Радев. Президентът напомни за напоителните обяснения на съпредседателя на ДБ, че „ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат санирани и държани за дълго време извън управлението“. „А днес той им подарява управлението и ще „променя“ България с тях“, допълни Румен Радев. Президентът заяви, че за осем месеца предишното редовно правителство не е изготвило нито един законопроект по Плана за възстановяване и устойчивост и не е предприело стъпки за модернизацията на Българската армия. Вместо това решенията на управляващите доведоха до поскъпване с 30% на газа чрез руски посредници. Не беше  придвижен напред проектът Александруполис – Бургас, нито беше преместена регистрацията на „Лукойл“, каза Румен Радев и попита дали по този начин ще се „променя“ България.

„Човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си“, заяви президентът, помолен за коментар на думи на кандидата за кмет Васил Терзиев. Румен Радев посочи, че хората, които дълги години са осмисляли своето политическо битие с жестоко линчуване на всички, свързани с Държавна сигурност, днес издигат точно такъв кандидат. По думите на Румен Радев това осветлява двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на българската политика.

„Това е поредното прибързано и напълно некоректно изказване на политически лидер“, заяви Румен Радев във връзка с твърдението, че служебното правителство е удължило с 24 години концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“. В  отговор на въпрос за предложението за прекратяване на концесията президентът призова за внимателна оценка на рисковете от такова решение и отражението му върху цената на горивата у нас. „Не е ясно какви корпоративни интереси стоят зад това предложение“, допълни президентът Радев. Служебното правителство направи това, което трябваше да свършат редовните правителства, и само за пет месеца събра от „Лукойл“ два пъти повече данъци отколкото всички редовни правителства преди това за 15 години, посочи държавният глава.

Ще съдя за отношението си към управляващите по начина, по който работят за решаване на проблемите на българските граждани и отстояването на националния интерес, каза още държавният глава.

Помолен за коментар на заявките за промени в Конституцията, президентът отговори, че политическите сили в Народното събрание трябва първо да обявят какви текстове за изменения предлагат. „В момента има мнозинство, но няма предложение за Конституция и за нейните промени“, допълни Румен Радев и постави въпроса дали парламент с ниско доверие трябва да променя основния закон.

Президентът Радев изрази очакване правителството да реагира на сигналите, свързани със заплахи за живота и сигурността на български граждани, включени в списъка на сайта „Миротворец“. „Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговият живот и сигурност“, заяви още държавният глава и припомни действията на институциите за гарантиране на сигурността на Христо Грозев.

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 юли 2024 | 17:05
Държавният глава се срещна с генералния секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Джаган Чапагейн

23 юли 2024 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе среща със специалния представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин

23 юли 2024 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос

23 юли 2024 | 12:12
Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет