НОВИНИ

2023-11-16 17:08:00

Вицепрезидентът поздрави Националния съюз на трудово-производителните кооперации за активната дейност

С активната си дейност Националният съюз на трудово-производителните кооперации доказва, че кооперациите не принадлежат на миналото. Като мотор на социалната и солидарната икономика са още по-нужни са днес в модерния 21 век. Поздравявам ви, че успявате да се адаптирате към изискванията на динамиката на днешния ден, към промените, свързани с дигитализацията, роботизацията на труда, с възникващите нови професии, работите активно със средните професионални училища, с висшите учебни заведения. Успявате да привличате много млади хора. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави делегатите на XV Конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. В съюза, който има над 100-годишна история, членуват 111 кооперации и кооперативни организации и 14 регионални съюза, 18 са кооперациите на хора с увреждания.

„Успехът се постига, когато хората са заедно един до друг, а не един срещу друг. Когато са в отбор, а не в завера или сглобка. Такава е философията на кооперативното движение. Вие знаете истинския смисъл на понятията взаимопомощ, социална отговорност, солидарност“, подчерта вицепрезидентът. Тя благодари на съюза за активната му роля във формирането на националните политики, свързани с развитието на кооперациите, както и за хората с увреждания.

„В кооперациите са предимно малки и средни предприятия – гръбнакът не само на българската, а и на европейската икономика. Тези предприятия трябваше да имат ключово място в проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, а не средствата по тях да отиват за „наши“ фирми и „наши“ хора. Икономически резултати със социални цели – това съчетава социалната и солидарна икономика и това трябва да бъде ясно осъзнато на най-високо държавно ниво“, подчерта Илияна Йотова.

„Благодаря ви, че въпреки всички трудности – част от пречките, създадени и от самата държава, не се отказвате, а продължавате с енергия и хъс да се борите за правото на уязвимите хора да развиват своите способности и да се чувстват полезни за обществото, да работите за достойнството на тези хора“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова увери представителите на трудово-производителните кооперации в неизменната подкрепа на президентската институция.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

25 май 2024 | 20:08
Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предци със стремежа им към свобода, справедливост, независимост и съвършенство. Това заяви президентът Румен Радев днес в Будапеща, където заедно с унгарския си колега Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави.

25 май 2024 | 20:08
България ще продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси, заяви президентът Румен Радев в разговорите си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок и с премиера Виктор Орбан при официалното си посещение в Будапеща

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова