НОВИНИ

2023-12-01 15:32:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с индийския държавен министър на външните работи и на културата Мийнакши Лекхи

Традиционно добрите отношения между България и Индия и неизползвания потенциал за развитие в редица области обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и индийският държавен министър на външните работи и на културата Мийнакши Лекхи.

Министър Лекхи акцентира върху ролята на Георги Стойков Раковски за укрепването на българо-индийските отношения. През 19-и век Раковски е ярък привърженик на освобождението на Индия и първи запознава българите с индийската култура. Вицепрезидентът и индийският държавен министър споделиха общата убеденост, че Раковски освен идеолог на българското национално-освободително движение, е личност от световен мащаб с идеите си за човешки права и свобода.

На срещата беше начертана амбициозна програма за отбелязване на честванията през 2024 г. за 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Индия. Министър Лекхи покани вицепрезидента Йотова да бъде патрон на честванията.

„България и Индия са наследници на древни цивилизации, нашите два народа трябва да се познават повече, а най-прекият път към това са културата и образованието“, посочи вицепрезидентът и подчерта големия интерес сред българите към индийската култура и философия. Йотова постави въпроса и за установяване на статута на лектората по български език и литература в Делхийския университет. „В най-скоро време трябва да се актуализира двустранното споразумение. Този лекторат е естественият мост между нашите две култури“, заяви вицепрезидентът.

Акцент в разговорите бяха и темите за защита на човешките права и за равенството между мъжете и жените.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 февруари 2024 | 14:02
Президентът Радев се срещна с представители на Експертния съвет към благотворителната инициатива и водещи специалисти по детско здравеопазване

21 февруари 2024 | 16:04
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента знаменитата българска актриса Цветана Манева

21 февруари 2024 | 14:02
Точно преди една година вицепрезидентът беше на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

20 февруари 2024 | 18:06
Президентът изрази готовност за среща с водещи компании от Германия за стимулиране на интереса на германския бизнес към България