НОВИНИ

2024-01-29 13:42:00

Президентът: Българите очакват алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали и да върне нормалността и европейската перспектива за страната

Опитомяването на лидерите на ПП-ДБ може би дава някакви надежди някому, че по същия начин могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи, посочи Румен Радев пред журналисти

Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. Алтернатива, която да върне нормалността и европейската перспектива за България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес след посещението си в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“  (INSAIT) в София. Държавният глава подчерта, че хората са възмутени от схемите, от назначенията, офшорките, провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление. „Самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна“, допълни още той.

Няма да коментирам г-н „Магнитски“, посочи държавният глава, запитан за медийни коментари на председателя на парламентарната група на ДПС за президентската институция. Румен Радев подчерта, че опитомяването на лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" може би дава някакви надежди някому, че по същия начин могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите, напомни още президентът.

„Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали“, заяви държавният глава в отговор на въпрос за оповестените по-рано днес питания на Делян Пеевски към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. Президентът призова съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали и за дела „на трупчета“, ако има такива. Допълни, че няма да коментира слухове и манипулации, медии и сайтове, които се цитират едни-други без никаква фактология.

„Когато си говорим за корупция призовавам тези органи, да изкарат всички сигнали, преписки и дела за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев, за подставени лица – собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина, и за офшорки“, каза още Румен Радев и подчерта, че са останали страшно много въпроси, на които обществото очаква отговор. „Как да се борим с корупцията при това положение?“, допълни президентът. 

„Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието“, посочи още държавният глава в отговор на въпрос. По думите му е наивно да се мисли, че когато омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. „Когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, създаваш фалшиви такива на друго място“, допълни президентът Радев.

Държавният глава повтори, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, ще го заяви сам.

Във връзка с предстоящата ротация в Министерски съвет Румен Радев заяви, че ще действа според конституционните си правомощия.

 

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2024 | 19:07
На церемония на „Дондуков“ 2 президентът отличи младежи, постигнали високи резултати в инициативата „Спортувай с президента“

20 юни 2024 | 18:06
Ефективността на разследванията и проверките по казуса с „Нотариуса“ е показател за състоянието на правосъдната ни система, бе подчертано на среща на държавния глава със Съюза на съдиите в България

20 юни 2024 | 14:02
Държавният глава Румен Радев се срещна днес в президентската институция с ученици от Частно средно училище „Артис“ с профил „Изобразително изкуство“ и ги поздрави за желанието им да развиват своите таланти в процеса на образование.

19 юни 2024 | 12:12
Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна