НОВИНИ

2024-02-08 08:59:00

Президентът: Качествените институции определят разликата в развитието на държавите и са ключът към конкурентоспособност и високо качество на живот

Качествените институции са ключът към конкурентоспособност и високо качество на живот. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на участието си във форума „The World Ahead 2024“, организиран от изданието „The Economist“. Президентът участва в панел, посветен на икономиката и енергетиката 2023-2024 г. По думите на държавния глава именно институциите създават разлика между развитието на държавите, защото от тях зависят независимостта на правосъдието, свободата на медиите, защитата на бизнеса и на собствеността, подобряването на бизнес средата, както и средата за развитие на всеки гражданин. „Това остава и най-голямата задача –да се борим, така че да имаме качествени институции“, допълни той.

България е отворена икономика, част от европейското и глобално икономическо пространство и то във време на икономически, политически и социални промени в глобален план в една много сложна среда за сигурност, посочи президентът Радев. Той отбеляза, че бизнесът в България успява на този фон да бъде гъвкав и адаптивен и да придвижва икономиката напред. Държавният глава открои развитието на нови, все по-иновативни и високотехнологични предприятия у нас, които дават висока добавена стойност, и подчерта ръста при корпоративната социална отговорност и дуалното обучение, както и инвестицията в човешки потенциал.

В изказването си Румен Радев открои редица предизвикателства, които влияят върху света: войната в Украйна, новите кризи в Близкия Изток, нестихващото напрежение в Далечния Изток. По думите му България трябва да търси начини да се адаптира при тези динамични промени и да си дава сметка преди всичко за предизвикателствата пред разгръщането на икономическия потенциал на страната. Като най-значими той определи демографската криза, тежките регионални, икономически и социални дисбаланси, липсата на свързаност - вътре в страната и с нашите съседи, качеството на образованието и липсата на достатъчно работна сила, изоставането при внедряването на дигитализация и иновации в икономиката и обществения живот, липсата на енергийна стратегия.

Най-важното е да имаме яснота в целите и приоритетите, които си поставяме, заяви Румен Радев и подчерта, че членството в Шенген, Еврозоната и ОИСР се определят като стратегически национални цели в политическото пространство, „но всеки, който се опита да постига тези цели не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка“. Румен Радев посочи, че пътят за тяхното постигане не са срещи, външен туризъм, безкрайни преговори, а устойчиви социални и икономически политики, защото те са преди всичко средство за постигане на най-важната цел - българите да живеят сигурно и по-добре утре, отколкото днес.

Държавният глава прогнозира, че 2024 г. ще бъде година на адаптация на България и на българската икономика към голямата геополитическа динамика и най-вече оползотворяване на нашите конкурентни предимства и възможности. Той посочи, че страната ни има потенциал в множество области и постави въпроса доколко успяваме да го оползотворим. Като пример даде географското ни разположение, чиято значимост се увеличава на фона на войната в Украйна. Сухопътният и въздушен трафик през България нарастват експоненциално, носят много приходи, авторитет и влияние. Може да се направи много повече, призова президентът и открои постигнатото от служебните правителства само за 10 месеца по отношение на енергийната, транспортна и дигитална свързаност на страната ни и в региона. По думите му, ако инерцията от постигнатото бъде продължена, България може да бъде реален фактор за целия регион, по отношение на икономическата, транспортна, енергийна, дигитална свързаност и развитието.

Най-големият залог за успех на България, по думите на президента е, създаването на условия за разгръщането на таланта на нашите млади хора. Българските ученици и студенти са в призовите места на всички международни олимпиади по природни науки. „Предизвикателството е как да трансформираме този невероятен капитал, който имаме, в иновативна икономика. Как нашите университети от образователни центрове да станат научно-изследователски центрове“, заяви той и посочи Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“  (INSAIT) като един добър начален пример.

Запитан какви очаквания има за работата на правителството, Румен Радев заяви, че е важно какви са неговите приоритети. Ако правителството се стреми да решава предизвикателствата пред обществото и ако основната му цел е България и българският просперитет, той би бил най-големият им поддръжник. Ако целта на управляващите е благото на дадена партия и получаването на повече власт в рамките на коалицията, това няма да е продуктивно.

Относно политическото му бъдеще след края на мандата, Румен Радев отбеляза, че е възпитан със силна ценностна система и винаги е бил посветен на просперитета на държавата и ще продължи да прави това.

Президентът коментира в отговор на въпрос за възможностите за постигане на мирно решение на войната между Русия и Украйна, че устойчивото решение на военния конфликт не е на бойното поле, а в дипломацията.

На форума в София участваха представители на бизнеса и на институциите. Президентът Румен Радев беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

25 май 2024 | 20:08
Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предци със стремежа им към свобода, справедливост, независимост и съвършенство. Това заяви президентът Румен Радев днес в Будапеща, където заедно с унгарския си колега Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави.

25 май 2024 | 20:08
България ще продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси, заяви президентът Румен Радев в разговорите си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок и с премиера Виктор Орбан при официалното си посещение в Будапеща

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова