НОВИНИ

2012-03-02 15:00:00

Президентът Росен Плевнелиев: Израел има потенциал да увеличи инвестициите си в България

Израел има потенциал да увеличи размера на преките си инвестиции в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес с министъра на външните работи на Държавата Израел Авигдор Либерман, който е на посещение у нас. Росен Плевнелиев и Авигдор Либерман направиха преглед на двустраннoто сътрудничество и подчертаха съществуващите традиционни отношения на доверие и стратегическо партньорство между България и Израел. Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е исторически факт, който обуславя характера на съвременните отношения между България и Израел.

Държавният глава изрази интереса на страната ни за установяването на по-тесни контакти на България и Израел в сферата на информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите и фармацевтиката, в които Израел е лидер.

Изразено бе удовлетворение от ръста и разширяването на структурата на двустранния стокообмен. България и Израел планират да задълбочат сътрудничеството си в традиционни за двете страни области, каквито са недвижимите имоти, културата и образованието, енергетиката, иновациите, селското стопанство и туризма.

Президентът запозна Авигдор Либерман с възможностите за участие на израелски компании в предстоящото модернизиране на ключовата транспортна инфраструктура у нас, включително на големите пристанища и летища.

Росен Плевнелиев подчерта също така, че България се стреми да диверсифицира източниците и трасетата за пренос на енергоресурси и има интерес за внос на природен газ от Израел, ако се открият залежи на газ в Средиземно море.

Президентът отбеляза, че България цени високо сътрудничеството с Израел в сферите на отбраната и сигурността и ще се стреми към тяхното последващо развитие и задълбочаване.

На срещата бяха разменени мнения за обстановката в Близкия изток и Северна Африка.

Авигдор Либерман предаде на президента Плевнелиев покана от страна на неговия израелски колега Шимон Перес да посети Държавата Израел.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 февруари 2021 | 17:05
Илияна Йотова обяви носителя на наградата за специален принос на 10-ите награди на БАИТ, които се проведоха под патронажа на президента Радев

24 февруари 2021 | 14:02
Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

23 февруари 2021 | 14:02
Проектът за национален музикален храм на България ще бъде обсъден и в архитектурните среди

23 февруари 2021 | 11:11
Подпомогнати са първите 193 деца със средства от „Българската Коледа”, кампания 2020/2021г. след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията към благотворителната инициатива. Общата стойност на направените дарения е в размер на 403 028, 72 лв.