НОВИНИ

2024-04-12 22:37:00

Президентът: Съвременната конкурентоспособна икономика предполага развитието на космическа наука и индустрия

Държавният глава участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт

Без развитие на модерна космическа наука, на космически технологии и индустрия не може да се постигне съвременна конкурентоспособна икономика. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и на 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В Централния военен клуб в София държавният глава приветства гостите на официалното събитие, организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към БАН и фондация „Български ВВС“.

По повод 45-годишнината от знаменателния подвиг на генерал-лейтенант Георги Иванов президентът Радев посочи, че историческият полет на „Союз-33“ остава непреходно във времето вдъхновение, донесло гордост и самочувствие на поколения българи. В приветствието си държавният глава открои и безспорните достижения на българската авиация и многобройните успехи на космическата ни наука. По думите на президента историята завинаги ще помни тези, които първи са проправили пътя на България към космоса – учените, основали още преди 52 години българската космическа научна програма. И до днес българската индустрия в тази сфера се развива на високо технологично ниво, допълни президентът. Румен Радев изрази оптимизъм за разработването на космическата програма у нас с обединените усилия на институциите и на научния сектор. Той припомни проекта за изграждането на Национален космически център за наблюдение, координация и управление, предложен от президентската институция и одобрен от ЕК за финансиране благодарение на усилията на няколко служебни правителства. Държавният глава изрази надежда, че този важен проект ще бъде реализиран, защото предвижда да събира информация, на базата на която не само да се развива научна дейност и да се вземат решения в кризисни ситуации, но и по-ефективно да се управляват ресурсите в страната.

Ходът на събитията недвусмислено доказва стратегическото значение на авиацията, на безпилотните апарати, на космическите технологии за отбранителните способности и икономическото развитие на всяка държава, подчерта държавният глава. Президентът допълни, че държавността и националната независимост изискват гарантирането на въздушния ни суверенитет. Онези, които владеят небето и космоса, ще бъдат безапелационните лидери на утрешния свят, заяви още президентът Радев в приветствието си.

Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията. Тяхното развитие е израз на амбициите за достойното бъдеще на страната ни, което изисква ангажираност от държавното ръководство, и от цялото ни общество, посочи президентът Радев. По думите му, общото между авиацията и космоса е моралната сила, устремът и всеотдайността на хората, които са готови да жертват себе си в името на хората.  Румен Радев допълни, че точно тези качества трябва да се възпитават у младежите. „Фокусът трябва да бъде върху младото поколение – да го привличаме, да го завладяваме с тези идеи и да създаваме условията“, изтъкна държавният глава. Според президента планираното повишаване на заплатите във Въоръжените сили е само първата стъпка, но е необходимо да се направи още много за привличането на хора с качества и за модернизацията на Българската армия.

По време на събитието държавният глава Румен Радев беше удостоен с юбилеен плакет по случай 45 години от полета на първия български космонавт. На церемонията президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

25 май 2024 | 20:08
Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предци със стремежа им към свобода, справедливост, независимост и съвършенство. Това заяви президентът Румен Радев днес в Будапеща, където заедно с унгарския си колега Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави.

25 май 2024 | 20:08
България ще продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси, заяви президентът Румен Радев в разговорите си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок и с премиера Виктор Орбан при официалното си посещение в Будапеща

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова