НОВИНИ

2024-04-16 13:27:00

Да се чува силно гласът на интелектуалците, призова вицепрезидентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Илияна Йотова беше гост на откриването на обновеното емблематично за Алма матер място „Яйцето“

„Яйцето“ е исторически осветено, тук се връща нормалността на българската държава, както казва проф. Иван Илчев. Като етюд от българския фолклор за вграждането, за да е здрава сградата, тук е вграден личният и професионалният гений на много български преподаватели. В споровете се раждаше идеята за променена България. Едва ли хората в края на 80-те години на миналия век си представяха днешната промяна. И те имаха своите илюзии, различни виждания, но бяха убедени в едно – тази промяна е необходима. Днес ролята на интелектуалците залиня, никой не се вслушва в тях. Вярвам, че „Яйцето“ отново ще се превърне в център за идеите на българската интелигенция, не на политиците, за това как трябва да изглежда България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства присъстващите на тържественото откриване на обновената емблематична за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ зала „Яйцето“. Възстановяването на знаковото място – днес модерен конферентно-изследователски център, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България, е по проект на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“.

Вицепрезидентът припомни моменти от студентските си години в „Яйцето“. „Тук се говореше свободно, споделяхме своите мечти, слушахме със затаен дъх своите преподаватели, които имаха едно желание – да познаем познанието. Както казваше мой преподавател, тук има най-много въздух на куб. метър, но не заради високите стени, а защото има най-много свобода“, подчерта Йотова. Тя изрази надежда, че и днес много млади хора ще се учат в този център, ще изследват българското културно-историческо наследство с помощта на новите технологии.

Проблема за необходимостта от основен ремонт на покрива на Ректората постави Илияна Йотова в словото си. „Не е ли срамота през 2024 г., когато се навършват 90 години от официалното освещаване на Ректората, да личат грозните следи на времето, покривът да не е ремонтират основно от 1952 г.“, посочи вицепрезидентът и призова за обществен натиск върху всички, от които зависи съдбата на най-старото висше учебно заведение в България.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

25 май 2024 | 20:08
Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предци със стремежа им към свобода, справедливост, независимост и съвършенство. Това заяви президентът Румен Радев днес в Будапеща, където заедно с унгарския си колега Тамаш Шуйок откриха новопостроената сграда на Български образователен и културен център, изграден със съдействието на двете държави.

25 май 2024 | 20:08
България ще продължи да бъде предвидим и надежден партньор за преноса и доставките на енергийни ресурси, заяви президентът Румен Радев в разговорите си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок и с премиера Виктор Орбан при официалното си посещение в Будапеща

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова