НОВИНИ

2024-05-16 16:19:00

Държавният глава: Дейците на образованието, културата и изкуството имат огромен принос за съхраняването на културната ни идентичност и предаването ѝ през поколенията

Отдадените на високите творчески стандарти и родните художествени традиции български творци са пример и неделима част от духовната мощ на България. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по удостояване с Почетния знак на президента на предложените от инициативни комитети народни певици Калинка Згурова от Странджанската фолклорна област и Лиляна Галевска от Шопската фолклорна област, музиканта и композитор Константин Цеков, хореографа Анатолий Клочков и читалищните деятели Денка Евстатиева и Анита Тарасевич.  
 
В приветствието си към отличените държавният глава посочи, че те са безспорни авторитети и достоен пример за следване в своите поприща на музикалното, певческото, танцовото изкуство и читалищното дело. „Вие олицетворявате потенциала на България и това, което можем да постигнем, когато се посветим на отговорната мисия да градим духовност и да утвърждаваме авторитета на Родината далеч отвъд нейните предели“, заяви държавният глава. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента към съхраняването на родните традиции и културната ни идентичност и предаването ѝ на младите поколения. „Обединили воля, интелект и талант, вие вдъхновявате и водите с личен пример“, добави президентът.
 
„Вашите изключителни постижения са онази здрава основа, върху която ние градим България като държава на духа“, подчерта държавният глава и посочи, че церемонията по удостояване с Почетния знак на президента е израз на признателността на цялото общество към отличените за техните родолюбие и всеотдайност, за тяхното творчество и за това, че предават своите ценности и устрем на младото поколение, за да пребъде България.
 
Анатолий Клочков получи отличието за значимия си принос като хореограф, преподавател и художествен ръководител, както и за активната си роля в утвърждаването на съвременното образование и творческия облик на българското танцово изкуство, както и по случай неговата 75-годишнина.
 
Денка Евстатиева и Анита Тарасевич бяха отличени за своя значим принос като активни деятели на съвременното общонародно читалищно дело, както и за тяхната значима роля за формирането на съвременния облик на българските народни читалища и съхраняването на техните традиции.
 
Калинка Згурова и Лиляна Галевска бяха удостоени с Почетния знак на президента за значимия си принос, цялостно творчество и активност в съхраняването на певческата традиция и народните песни от Странджанската фолклорна област и от Шопската фолклорна област, както и за ролята им в развитието и утвърждаването на стойността на културното наследство на България.
 
Признанието получи и Константин Цеков за своя значим цялостен принос като уважаван и признат музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за активната си роля в творческото обогатяване, развитие и утвърждаване на съвременния облик на българското музикално изкуство.
 
От името на отличените Калинка Згурова изказа благодарност към президента за оказаното уважение и на Съюза на тракийските дружества в България за приноса към съхранението на паметта и традициите през годините. „Ще продължим да работим за културата на България“, подчерта Калинка Згурова.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2024 | 19:07
На церемония на „Дондуков“ 2 президентът отличи младежи, постигнали високи резултати в инициативата „Спортувай с президента“

20 юни 2024 | 18:06
Ефективността на разследванията и проверките по казуса с „Нотариуса“ е показател за състоянието на правосъдната ни система, бе подчертано на среща на държавния глава със Съюза на съдиите в България

20 юни 2024 | 14:02
Държавният глава Румен Радев се срещна днес в президентската институция с ученици от Частно средно училище „Артис“ с профил „Изобразително изкуство“ и ги поздрави за желанието им да развиват своите таланти в процеса на образование.

19 юни 2024 | 12:12
Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна