НОВИНИ

2024-05-24 14:47:00

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза с жителите и гостите на град Чепеларе Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. „24 май е денят, в който всички българи по целия свят имаме самочувствието на народ, създал азбука, писменост, книжовност, култура, разпростряла се из цяла Европа. България спаси Кирило-Методиевото дело и днес на кирилските букви пишат над 300 млн. души“, обърна се вицепрезидентът към множеството от хора, които се включиха в празничното шествие.

„В 9-и век, в Средновековието, когато с меч са се завладявали територии, гениалните двама братя Кирил и Методий са знаели, че по-силното оръжие са буквите, книжнината, духовността. Прозорливият български държавник княз Борис спаси техните ученици и опази славянската писменост. Наша отговорност е да предаваме на поколенията гордостта от величавата българска история и култура“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на българските учители, на хората, отдадени на културата и духовността, че изграждат умни и грамотни деца, които знаят чии наследници са. „Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината. Единствени! Няма друг народ с празник на своите букви и с химн на своята просвета и книжовност. Всеки българин тачи дълбоко в душата си ликовете на св. св. Кирил и Методий“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът поздрави жителите на Чепеларе с празника на града. „Който носи частица от Родопите, е различен, защото както казват, родопската песен не се пее с глас, а с душа“, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че Чепеларе е градът на олимпийската слава на България, и писменост на преподавателите и треньорите, които подготвят утрешната слава на България.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2024 | 19:07
На церемония на „Дондуков“ 2 президентът отличи младежи, постигнали високи резултати в инициативата „Спортувай с президента“

20 юни 2024 | 18:06
Ефективността на разследванията и проверките по казуса с „Нотариуса“ е показател за състоянието на правосъдната ни система, бе подчертано на среща на държавния глава със Съюза на съдиите в България

20 юни 2024 | 14:02
Държавният глава Румен Радев се срещна днес в президентската институция с ученици от Частно средно училище „Артис“ с профил „Изобразително изкуство“ и ги поздрави за желанието им да развиват своите таланти в процеса на образование.

19 юни 2024 | 12:12
Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна