НОВИНИ

2024-06-07 15:06:00

Вицепрезидентът поздрави Съюза на преводачите в България за 50-годишнината му

От името на държавния глава Румен Радев Илияна Йотова връчи на съюза Плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Съюзът на преводачите в България е гаранция за качество и авторитет, за отстояване на правата на преводачите. За да имат заслуженото самочувствие, че са се отдали на превода не като луксозно хоби, а като уважавана професия и призвание, държавата дължи много на преводачите. Тяхната роля нарасна още повече с приемането на България в Европейския съюз и на тях дължим превода на европейските документи. Голяма част от проблемите пред преводачите се нуждаят от законодателни решения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 50-годишнината на Съюза на преводачите в България, което се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Вицепрезидентът заяви своята подкрепа на Съюза на преводачите за проекта „Видимост чрез нови формати и нови публики“, чиято основна цел е създаването на електронен регистър на данните за българските преводачи, които са част от културната история на България.

„Добрият преводач притежава калейдоскоп от познания за света. Той предава чуждите думи, но не ги реди като на хоро, хванати една за друга, не ги превежда механично по речник, а предава смисъл, философия, послания, въздействие“, заяви в приветствието си Илияна Йотова. Тя постави въпроса за изкуствения интелект, като посочи, че въпреки бързото си развитие той няма да замени труда на преводача.

„Преводачът е като учителя, който те хваща за ръка, утъпква пътеката и те повежда към непознатото. Вие сте съвременните български книжовници, пазители на словото, на чистотата и богатството на езика. А книжовността и раждането на славянската цивилизация започнаха с превода на богослужебните книги, за да достигне словото на роден език. Както казва св. Константин-Кирил Философ, ако се моля на непознат език, духът ми се моли, но умът ми остава безплоден“, заяви вицепрезидентът.

„Да подчиниш словото – това е майсторство с доза магия. Да се подчиниш на словото – това е съдба за вас, избраните. Благодаря ви за световете, които създавате и ни подарявате“, поздрави Илияна Йотова преводачите.

От името на държавния глава Румен Радев вицепрезидентът връчи на Съюза на преводачите в България плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2024 | 19:07
На церемония на „Дондуков“ 2 президентът отличи младежи, постигнали високи резултати в инициативата „Спортувай с президента“

20 юни 2024 | 18:06
Ефективността на разследванията и проверките по казуса с „Нотариуса“ е показател за състоянието на правосъдната ни система, бе подчертано на среща на държавния глава със Съюза на съдиите в България

20 юни 2024 | 14:02
Държавният глава Румен Радев се срещна днес в президентската институция с ученици от Частно средно училище „Артис“ с профил „Изобразително изкуство“ и ги поздрави за желанието им да развиват своите таланти в процеса на образование.

19 юни 2024 | 12:12
Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна