НОВИНИ

2024-06-09 14:55:00

Президентът Радев: При съставяне на правителство партиите трябва да се водят от обществения интерес, а не от страх от изпадане от властта

Българските политици, макар и по трудния начин, е крайно време да са научили тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред своите собствени и партийни интереси. Това е гаранцията да имаме стабилно управление, заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас в предсрочните избори за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България.

Държавният глава посочи, че гражданската активност не се изчерпва само с явяване пред урните, а означава избирателите да помнят какво са обещавали политиците и да го търсят. „Ние ще спрем да ходим толкова често до избирателните секции, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес“, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че това дали, как и при какви условия ще се състави правителство, зависи изцяло от партиите. „Отказът от защита на националните интереси води неизбежно до партийна и личностна делегитимация, уронва доверието в институциите и в самите устои на демократичния процес“, подчерта още Румен Радев.

В отговор на въпрос за президентски политически проект, държавният глава посочи, че преди всеки пореден вот „партийни оракули плашат с „партия на президента“ само и само да може после да си сглобят по-добре собствената сглобка“. Крайно време е партиите да се стремят да съставят правителство, базирано на ценности и на споделени програми, като водещ е общественият интерес, а не страхът, че ще излязат извън властта. Ако продължават безпринципни коалиции, политическа алтернатива рано или късно ще се появи, допълни президентът Радев. По думите на държавния глава, последните няколко избори и „сглобки“ са разсъблекли безжалостно дрехите на много партии и политици, които в момента се чудят как да прикрият собствения си срам, но без успех.

Президентът Радев, който гласува с машина, отново заяви, че машинното гласуване е бариера за недействителните бюлетини, което е и основният проблем при изборите у нас. По думите му, дали служебното правителство се е справило с организацията на вота ще стане ясно след приключване на изборния ден.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 юни 2024 | 19:07
На церемония на „Дондуков“ 2 президентът отличи младежи, постигнали високи резултати в инициативата „Спортувай с президента“

20 юни 2024 | 18:06
Ефективността на разследванията и проверките по казуса с „Нотариуса“ е показател за състоянието на правосъдната ни система, бе подчертано на среща на държавния глава със Съюза на съдиите в България

20 юни 2024 | 14:02
Държавният глава Румен Радев се срещна днес в президентската институция с ученици от Частно средно училище „Артис“ с профил „Изобразително изкуство“ и ги поздрави за желанието им да развиват своите таланти в процеса на образование.

19 юни 2024 | 12:12
Илияна Йотова приветства чрез онлайн връзка участниците в срещата, която се провежда в Украйна