НОВИНИ

2024-06-26 11:57:00

Президентът Радев: Новото правителство в РСМ ясно показва, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ там

Маските окончателно паднаха. Новото правителство в Република Северна Македония ясно показва, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ там. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, както и срещу поетите от РСМ международни ангажименти. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес за агресивната реторика на новото правителство в РСМ спрямо България през последните дни.

„Вече стана ясно защо през пролетта на 2021 г. като представител на България в Европейския съвет преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език, и към защитата на правата на българите в РСМ. Защо още тогава издигнах идеята за тяхното вписване в Конституцията на страната като важно,  задължително и предварително условие“, заяви държавният глава. Президентът допълни, че очаква незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване на Балканите. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация, каза още Румен Радев.

Помолен да коментира думите на служебния министър на отбраната, че България е готова да направи анализ, за да предостави допълнително свое въоръжение на Украйна при наличие на резерви от военна техника с отпаднала необходимост, президентът попита какво по-точно означава изразът „отпаднала необходимост“ за  отбранителните способности на Българската армия в случай на нужда. България трябва да поддържа солиден капацитет, посочи държавният глава и допълни, че в настоящия етап от войната между Русия и Украйна предоставянето на повече или по-малко оръжие на Киев няма да промени драстично развитието на ситуацията на фронта.

„Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле. Липса на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация. Вие гледате и други медии по света, които ясно отразяват какво се случва по улиците на Украйна. Няма как с хора, които се ловят по улиците и насила се откарват на фронта, да се постигат някакви успехи в тази наистина грозна и кървава война“, посочи президентът. Румен Радев отново подчерта, че е дошло времето за започване на преговори за прекратяване на бойните действия, както  и за установяването на ясни условия за мир в съответствие с Устава на ООН.

Запитан, кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство президентът заяви, че  решението ще бъде обявено след като приключи цикълът от консултации с парламентарно представените партии от 50-ото Народно събрание.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 юли 2024 | 17:05
Държавният глава се срещна с генералния секретар на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Джаган Чапагейн

23 юли 2024 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе среща със специалния представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин

23 юли 2024 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос

23 юли 2024 | 12:12
Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет